Almanya?da Pegida Tartışması - Son Dakika
Güncel

Almanya?da Pegida Tartışması

Almanya?da Pegida Tartışması

Almanya'da İslam karşıtı kısaca 'Pegida' olarak bilinen "Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" isimli oluşumunun düzenlediği gösteriler görüş ayrılıklarına neden oldu.

03.01.2015 10:04

Almanya'da İslam karşıtı kısaca 'Pegida' olarak bilinen "Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" isimli oluşumunun düzenlediği gösteriler görüş ayrılıklarına neden oldu. Başbakan Merkel vatandaşları bu gösterilerden uzak durmaya çağırırken, Kalkınma Bakanı Müller daha farklı bir yaklaşımı savundu.

Dresden kentinde ortaya çıkan ve diğer Alman kentlerinde de "Pazartesi Yürüyüşleri" adı altında eylemler düzenlenleyen gruba benzer amaç ve içerikte Düsseldorf'ta Dügida, Bonn'da Bogida kuruldu. Alman yayın kuruluşu DW'nin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, kısaca Pegida olarak anılan "Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" isimli oluşum hakkındaki görüşünü yeni yıl mesajında dile getirerek, vatandaşları Pegida gösterilerinden uzak durmaya çağırdı. Merkel, gösterilerin organizatörlerine ön yargı ve nefretin yön verdiğini söyledi.

Başbakan Merkel'in kurduğu hükümetteki Hırıstiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Pegida gösterilerinin nesnel bir tartışmayla ele alınmasını istedi. Müller, Almanya'da mülteci akını olduğunu hatırlatan bu gelişmenin Alman toplumunda neden olduğu kaygıların dikkate alınması gerektiğini savundu. Müller, "Ekonomisi iyi durumda olan Almanya'da milyonlarca yoksul aile var. Mülteci akını özellikle büyük şehirlerde rekabet olarak görülüyor. Pegida gösterilerine katılanlar varlık kaygısıyla hareket ediyor, bir kenara itilmişlik duygusu yaşıyorlar. Yeterince temsil edilmedikleri endişesiyle dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışıyorlar" dedi.

Köln Başpiskoposluğu, Köln Katedrali'nin Pegida gösterisi boyunca karartılacağını açıkladı. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich, Köln Başpiskoposluğu'nun kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Mützenich, "kararı son derece dikkate değer ve doğru bir mesaj olarak görüyorum" dedi. CDU mensubu Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, "Yardıma muhtaç insanlara karşı kışkırtıcı tavır almak Hrıstiyanlara yakışmaz" dedi. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner de, Pegida'yı "ülkedeki liberal düşünceye bir saldırı" olarak tanımladı.

Başbakan Angela Merkel'in, yeni yıl konuşmasında İslam ve yabancı karşıtı gösterilere sert tepki vermesini değerlendiren Alman gazetelerinden Trierischer Volksfreund, 'Özellikle Almanya İçin Alternatif Partisi bir tarafına darbe almış köpek gibi havlamaya başladı. Merkel'in, Pegida'nın çağrısına uyulmaması yönündeki talebi, Dresden kentinde her Pazartesi günü bu yürüyüşlere katılanları pek etkilemeyecek belki ama belki ilk defa katılmayı düşünenleri engelleyebilir' diye yazdı. Schwabische Zeitung, Başbakan Angela Merkel'in Pegida gösterilerinde yabancı düşmanlığı ve nefreti gördüğünü dile getirirken söylediklerinde çok haklı olduğunu vurguladı. Gazete, 'Dresden'de 17 bin kişi gösteri hakkını kullanıp azınlıklara karşı öfkesini dile getiriyorsa, Saksonya Eyaleti'nde gerçekleştirilen 2014 eyalet seçimlerine bir bakmak lazım. Orada 84 bin seçmen doğrudan NPD Partisinin nazilerine oy verdi. Nerede ise 160 bin kişi de tercihini sağ popülist Almanya İçin Alternatif'ten yana kullandı. Bu rakamlar, sözde orta sınıf, zararsız ve endişeli göstericilerin gerçek yüzünü de ortaya koyuyor. Bu gösterilere katılan siyasete uzak insanlar, düpedüz sağcı olanlarla aynı kefeye konmayı göze almalılar. Çünkü atılan sloganların içeriği bu kişilerin hem sistemi hem de demokrasiyi istemediklerini gösteriyor' diye yazdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya?da Pegida Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement