Almanya Dış İstihbaratın Görev ve Yetkilerini Yeniden Düzenledi - Son Dakika
Güncel

Almanya Dış İstihbaratın Görev ve Yetkilerini Yeniden Düzenledi

Almanya Dış İstihbaratın Görev ve Yetkilerini Yeniden Düzenledi

– Almanya, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA ile Federal Dış İstihbarat Teşkilatı BND arasında ortaya çıkan dinleme skandalıyla eleştirilerin hedefinde olan dış istihbaratın görev ve yetkilerini yeniden düzenledi.

21.10.2016 15:09

Almanya, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA ile Federal Dış İstihbarat Teşkilatı BND arasında ortaya çıkan dinleme skandalıyla eleştirilerin hedefinde olan dış istihbaratın görev ve yetkilerini yeniden düzenledi. Federal Parlamentoda Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD'den oluşan büyük koalisyonun oylarıyla kabul edilen yasada öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

Bağımsız kontrol komitesi: BND'nin faaliyetleri iki yüksek mahkeme yargıcı ve bir federal savcıdan oluşan üç kişilik bağımsız bir kontrol komitesi tarafından denetlenecek. AB ve birlik ülkelerine yönelik muhtemel dinleme faaliyetleri söz konusu olursa, başbakanlık bilgilendirilecek ve olur alınacak. Kontrol komitesi, BND'nin yaptığı dinlemeleri haber vermeden kontrol edebilecek.

Dinleme faaliyetleri: AB birimleri ve birlik ülkelerine yönelik dinleme sadece Almanya'nın iç ve dış güvenliği söz konusu olduğunda yapılabilecek.

Sorumluluk: Başka ülkelere yönelik dinleme, BND başkanı veya yardımcısının talebi üzerine başbakanlık tarafından onaya bağlı olacak. Böylece önemli dinleme kararlarında bugüne kadar olduğu gibi alt kademeler değil, en üst makamın onayı gerekecek.

Ekonomik casusluk: Alman firmalarına avantaj sağlamak amacıyla ekonomik casusluk yapılamayacak.

Yabancı istihbarat örgütleriyle iş birliği: Yabancı ülkelerin istihbarat birimleriyle iş birliği belirli şartlara bağlı olacak. Terörle mücadele, Alman ordusunun dış görevlerde desteklenmesi veya yurtdışındaki Almanların güvenliği gibi konularda iş birliği yapılabilecek.

Daimi yetkili: Federal Meclisin derinlemesine kontrol yapacak zamanı olmadığından bu görevi kontrol komitesi tarafından atanacak daimi yetkili bir kişi üstlenecek ve denetim çalışmalarını koordine edecek.

Açıklık: İstihbarat başkanı, gizli oturumlarda değil, kontrol komitesi tarafından her yıl düzenli ve açık olarak dinlenecek.

Bilgilendirme: Siyasi partilerin grup başkanları talep ederse, kontrol komitesi tarafından bilgilendirilecek. Bugüne kadar bilgi verilmesi yasaktı.

Muhalefet partileri yasanın BND'nin bugüne kadar yaptığı usulsüz dinlemeleri yasal hale getirdiğini ve toplu dinlemelerin önünü açtığını belirterek eleştiriyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de yasanın AB dışındaki ülkelerde görev yapan gazetecilerin sınırsız dinlenmesine olanak tanıdığı eleştirisinde bulunuyor. Örgütün başka kurumların da desteği ile yasaya karşı 20 bini aşkın imza topladığı belirtiliyor.

ABD istihbarat örgütü NSA adına Avrupa ülkelerine yönelik dinleme yaptığı ortaya çıkan BND'nin, 2013 yılı sonlarına kadar, AB büyükelçilikleri ve diğer önemli merkezler ile kimi partner ülkelere yönelik casusluk yaparak dost ülkeleri de dinlediği ortaya çıkmıştı. Türkiye'yi de uzun yıllardan bu yana dinlediği ortaya çıkan BND, bu nedenle eleştirilerin hedefindeydi. - Dortmund

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya Dış İstihbaratın Görev ve Yetkilerini Yeniden Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement