Avrupa'da etkili olan Euro krizine rağmen Alman ekonomisinin büyümeye devam edeceği açıklandı.
Deutsche Welle'nin haberine göre, Alman sanayicileri Euro krizine rağmen Alman ekonomisindeki yükselişin devam edeceğini açıkladı. Alman Sanayiciler Birliği, 2012 yılında büyüme hızının yüzde 1 olacağı tahmininde bulunurken yıl sonuna doğru ekonomik durgunluğa sürüklenme tehlikesinden söz edenlerin endişelerini paylaşmadığını duyurdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de sanayiciler gibi hafif bir duraklama olabileceği görüşünde olduğu ifade edildi.
Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Hans-Peter Keitel, ekonomik büyümenin 2013 yılında da devam edeceğini, konjonktürün bugünkü haliyle devam etkisini, ancak 2013 yılında büyüme hızında küçük bir gerileme olabileceğini savundu. Birlik başkanı Berlin'de yaptığı açıklamada bu yılın ikinci yarısındaki gerilemeye rağmen ekonomik durumun istikrarını koruduğunu, Euro Bölgesi'nde ilk düzelme emarelerinin belirdiğini anlattı. Hans Peter Keitel, kriz ülkelerinde görece ilerleme kaydedildiğini ve Avrupa Merkez Bankası'nın borçlu ülkelerin devlet tahvillerini alma kararının finans piyasalarını rahatlattığını ifade etti. Alman Sanayiciler Birliği Başkanı, kriz ülkelerinin tahvillerini alırken Avrupa Merkez Bankası tarafından konan sınırlara sadık kalınması gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası'nın bu kararına karşı çıkan Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann'ı destekleyen Sanayiciler Birliği, başbakandan, Milli Merkez Bankası'nı zayıflatacak adımların kaçınılmasını istedi.
Başbakan Angela Merkel de, Euro borç krizinin dış ticaret üzerindeki olumsuz etkilerini kastederek, 'Almanya'nın ekonomik bakımdan bir ada olmadığını bizler de hissediyoruz dedi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Sanayiciler Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, uyguladıkları politikalar hakkında işadamlarına bilgi verdi. Bu bağlamda Euro Bölgesi'nde ortak borçlanma sistemine geçilmesini kesinlikle reddeden Başbakan Angela Merkel borçlara kefil olanın borçların kontrolünden de sorumlu olması gerektiğini söyledi. Merkezi bankacılık izleme sistemine geçişin aceleye getirilmesine de karşı olduğunu söyleyen Angela Merkel, denetleme sisteminin geniş yetkilerle de donatılmasından yana olduğunu belirtti.
Bankacılık sistemine müdahale yetkisi olmadan sermaye fonlaması yapılamayacağını hatırlatan Başbakan Merkel bu yıl Almanya'nın ek borçlanma ihtiyacının milli gelirin yüzde 1 bulmayacağını, 1969 yılından bu yana ilk kez 2016'da Almanya'nın ek borçlanmayı sıfırlamış olacağını ve bütçe gelirlerini arttırmak için zenginlerden servet vergisi alınması şeklindeki talepleri kabul etmediklerini söyledi.Euro Bölgesi ülkelerinin ortalama ek borçlanma oranı yüzde 2,9'u bulurken, bu oranın İngiltere'de yüzde 6,5, ABD'de ise yüzde 7,1 dolayında olduğu hatırlatıldı.
Son Dakika › Güncel › Almanya Ekonomisi İçin Pembe Tablo - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?