Yapılan açıklamada, "Hiç düşünmek istemediğimiz gerekçe, geçen yıl gerçekleşen ve ciddi sıkıntıları beraberinde getiren sansür olayının, yine, yeni siyasi kaygılar ya da korkularla kökten bir karartmaya dönüşmüş olmasıdır" denildi.
Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada festival, adından çıkartılan 'Altın Portakal'la birlikte kullanıldı. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin eksikleri fazlaları ve doğrusu ve yanlışlarıyla Türkiye sinemasına malolmuş bir etkinlik olduğunun altı çizilen açıklamada, Türkiye sinemasının da kurmaca, belgesel, kısa film, canlandırma dallarıyla bir bütünü ifade ettiği kaydedildi.
Bu çerçevede Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin festivalin mülkiyetine değil ancak sorumluluğuna sahip olduğu belirtilirken, "Türkiye'deki sinemacılar ve sinemaseverlerce verilmiş olan bu sorumluluk festivalin küçültülmesi değil büyümesi, daha kapsamlı, daha özgür, daha güçlü ve destekleyici, kurumsal bir sinema olayına dönüşmesini gerektirir" ifadelerine yer verildi.
GEREKÇE MERAK KONUSU
Belgesel yapımların bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması içinde değerlendirilecek olmasının gerekçelerinin kendileri için hala bir merak konusu olduğunu belirten belgeselciler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Hiç düşünmek istemediğimiz o gerekçe, geçen yıl gerçekleşen ve ciddi sıkıntıları beraberinde getiren sansür olayının yine, yeni siyasi kaygılar ya da korkularla kökten bir karartmaya dönüşmüş olmasıdır. BSB olarak, net bir açıklama yapılmamış olmasının verdiği umutla, belgesel sinemamızın da Antalya'da buluşmasını bekliyoruz. Bunun aksi bir durum, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin saygınlığını yurtiçinde ve yurtdışında çok ciddi biçimde azaltacaktır."
DESTEĞE ÇAĞRI
Elif Dağdeviren direktörlüğündeki festival yönetimini konuyla ilgili açıklama yapmaya davet eden BSB, bu açıklama yapılıncaya dek üyelerini, belgesel sinemacıları, sinemacıları, sinema emekçilerini, sinema meslek örgütlerini, sinemaseverleri kendilerine destek olmaya çağırdı.
GEZİ BELGESELİ YARIŞMAYI İPTAL ETTİRDİ
Antalya Film Festivali'nde 'Ulusal Belgesel Film Yarışması' 1999 yılında 'Kısa Film ve Video Yarışması' adıyla düzenlenmeye başladı. Ulusal Belgesel Film Yarışması, 2005 yılından itibaren ayrı bir kategori olarak festivalde yer aldı. Festivalin belgesel yarışmasında bugüne kadar 'Dondurmam Gaymak' ve çekimleri devam eden 'İftarlık Gazoz' filmlerinde yapımcı olarak yer alan Elif Dağreviren'le çalışan yönetmen Yüksel Aksu, Orhan Eskiköy, İnan Temelkuran gibi genç yönetmenler ödüle uzandı.
Festivalin 51'inci yılında ise 'En İyi Belgesel'in 30 bin lira ödüle ulaşacağı yarışma, Reyan Tuvi'nin yönetmenliğini yaptığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı Gezi belgeselinin ön jüri tarafından yarışmaya seçilmiş olmasına rağmen yarışma programından çıkartılması üzerine yaşanan sansür tartışmaları ve ardından belgeselcilerin yarışmadan çekilmesi üzerine yapılamadı.
Son Dakika › Güncel › Altın Portakal'da 'Karartma' İddiası - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?