Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde oturan 34 yaşındaki Kadir Şahin ile eşi 33 yaşındaki Zeynep Şahin'in, engelli doğan ikinci çocuklarının bu durumunu anne karnındayken ultrason cihazından fark etmeyen Kadın Doğum Uzmanı 51 yaşındaki Dr. İ.A. hakkında açtıkları 350 bin TL'lik tazminat davası reddedildi. Dr. İ.A. aynı suçlamayla hakkında açılan ceza davasından da beraat etti. Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde oturan ve emlakçılık yapan Kadir Şahin, hamile eşi Zeynep Şahin'i 2007 yılı içinde, ilk bebeğinin da doğumunu gerçekleştiren Çarşamba Devlet Hastanesi'nde görev yapan Kadın Doğum Uzmanı İ.A.'ya götürdü. Genç kadını ultrason cihazına sokan doktor, 3.5 aylık hamile olduğunu ve erkek bebeği olacağını söyledi. Zeynep Şahin, bundan sonra belirli aralıklarla doktoruna giderek ultrasona girip bebeği hakkında bilgi aldı. İddiaya göre her seferinden bebeğinin sağlıklı olduğunu duyan genç anne, 25 Aralık 2007 tarihinde İlçe Devlet Hastanesi'nde sezaryenle doğum yaptı.
ENGELLİ DOĞDU
Bir süre sonra kontrol için yanına gelen Dr. İ.A. genç kadına çocuğunun kalbi delik, kulaklarının duymadığını, el ve ayaklarından engelli olduğunu söyledi. 'Salih' adını verdiği ve şu an 7 yaşında olan oğlunu kucağına alan anne, el ve ayak parmaklarının olmadığını görünce şaşkına döndü. Bunun üzerine aile avukat Zekeriya Kuşçu vasıtasıyla doktor hakkında Çarşamba Sulh Ceza Mahkemesi'ne görevi ihmalden 2 yıla kadar, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne de çocuğunun tedavi giderleri, sakatlık ve manevi tazminat olmak üzere toplam 350 bin TL'lik tazminat davası açtı.
CEZA DAVASINDAN BERAAT
Ceza davası devam ederken, mahkeme çekilen ultrasonları ve dosyayı Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası'na gönderdi. Burada yapılan incelemede 'bebeğin anomali olduğunu tespit etme olasılığının yüzde 28 ila 80 arasında olduğu, bebekteki anomalinin el ve ayaklarda izole olması sebebiyle tespitin zor olabileceğini ve 4'üncü aydan sonra gebeliğin tıbben ve kanunen sonlandırılmasının mümkün olmadığı' belirtildi. Bunun üzerine mahkeme doktorun kusurlu olmadığını ve görevini kötüye kullanmadığını belirterek beraatine karar verdi.
'DOKTORA DEĞİL HASTANEYE DAVA AÇILMALIYDI'
Çarşamba Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen tazminat davasını ise mahkeme, doktorun görevini yaparken kusuru sonucu bebeğin sakat dünyaya gelmesi nedeniyle dava açıldığını, ancak olayın Çarşamba Devlet Hastanesi'nde meydana geldiğini ve doktorun da hastanede görev yapan devlet memuru statüsünde olduğunu belirterek, davanın doktora değil hastaneye açılması gerektiğini belirterek reddetti.
Ailenin avukatı Zekeriya Kuşçu, her iki kararı temyiz etti. Kuşçu, dava konusunun bebeğin doğum sırasında doktorun hatası sonucu özürlü doğması olmadığını belirterek şöyle dedi:
"Biz Zeynep 3.5 aylık hamileyken çekilen ultrasonda bu bebeğin özürlü olduğunu farketmediği için dava açmıştık. Çekilen ultrasonlarda bebeğin anomali olduğu açıkça belli oluyor. Doktor bunu zamanında fark etseydi gebelik sonlandırılabilirdi. Fark etmediği için dava açtık. Ancak, mahkeme ise sakat doğmasında doktorun kusuru olmadığını beyan ediyor. Bizim iddilarımız bu değil." - Samsun
Son Dakika › Güncel › Anne Karnında Bebeğin Engelli Olduğunu Tespit Edemeyen Doktor Kusurlu Sayılmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)