Adli yardımın çoğu şiddet gören kadına
ANTALYA Barosu Başkanı Polat Balkan, kentte adli yardım hizmetinden yararlananların yüzde 90'ının kadınlardan oluştuğunu, bunun yüzde 80'inin de şiddet mağduru olduğunu açıkladı.
Polat Balkan, Antalya'da iki gündür devam eden 'Türkiye'de Adalete Erişim İçin Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi' çalıştayı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Antalya'da adli yardım hizmetinden yararlananların yüzde 90'ının kadınlardan oluştuğunu aktaran Polat Balkan, bu kadınların yaklaşık yüzde 80'inin ise şiddet mağduru olduğunu kaydetti. Polat Balkan, Türkiye'de dava harç ve masraflarının ekonomik olarak birçok insanın karşılayamayacağı kadar yüksek olduğunu da söyledi. Balkan, adli yardım sisteminden ekonomik olarak çok yoksul durumda olan, dava harç ve giderlerini bile karşılayamayacak durumdaki insanların birtakım kriterlerden sonra ödeme yükümlülüğüne girmeden dava açıp avukatlık hizmetinden ücretsiz yararlanabildiklerini söyledi. Ancak bu sistemde ve uygulamada birtakım sıkıntıların olduğunu anlatan Balkan, 'Bu çalıştayda hem sorun tespiti yapabilmek, hem de bundan sonra yaşanılması olası sorunlara da çözüm üretmek amacıyla bir araya gelindi" dedi.
MÜLTECİLER ÇOK SORUN YAŞIYOR
Gazetecilerin 'Ne gibi sıkıntılar yaşanıyor" şeklindeki sorusu üzerine Balkan, şöyle dedi:
'Mültecilerin kimlik sorunu var, dil sorunu var. Bazı şeyler kırtasiyeye mahkum ediliyor, bürokratik işlemler çok sorun teşkil edebiliyor. Örneğin cebinde dolmuş parası bile olmayan bir vatandaş adli yardım talep ettiğinde bu kişiyi oradan oraya gönderiyoruz. Sistem gereği o insanın gerçekten ekonomik olarak yoksul olduğunu görmemiz gerekiyor. Bunun için cebinde dolmuş parası bile olmayan kişiyi tapuya gönderiyoruz, trafiğe gönderiyoruz, bankalara gönderiyoruz. SGK'ya gönderiyoruz. Çalışıp çalışmadığını, üzerinde kayıtlı bir taşınır ya da taşınmaz mal varlığı, bankada hesabı olup olmadığını resmi olarak görebilmek için. Ama bu da birçok insana zulüm gibi geliyor."
MAHKEMELER FARKLI DEĞERLENDİREBİLİYOR
Dava harç ve masraflarından muaf olması gerekenleri bazen mahkemelerin ve yargıçların da muaf tutmadığını ileri süren Balkan, "Aslında yasal mevzuat birçok açıdan uygun olmasına rağmen ne yazık ki uygulamada mahkemelerimiz, yargıçlarımız bize göre farklı değerlendiriyor. Harç muafiyetinden yararlanması gerektiğini düşündüğümüz yurttaşlarımız dava açtıktan sonra harç ödemeye mahkum kılınabiliyor. Avukatların dosyaya erişiminde sorunlar olabiliyor. Bu tip çok güncel sıkıntılar var" diye konuştu.
Polat Balkan, çalıştaya Adalet Bakanlığı'ndan uzmanların da çok aktif katıldığını, buna sevindiklerini belirterek, hazırlanan sonuç bildirgesinin Türkiye Barolar Birliği tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Balkan, son zamanlarda idamın yeniden getirilmesiyle ilgili tartışmalara ise 'İdamın tartışılmasını bile doğru ve sağlıklı bulmam. Bizim bu konudaki tavrımız net. İdam cezasına karşıyız" dedi. Çalıştay için Antalya'ya gelen Türkiye'nin 79 ilinin barolarına kayıtlı avukatlar toplantının son günü Kaleiçi'ni gezdi.
Son Dakika › Güncel › Antalya Adli Yardımın Çoğu Şiddet Gören Kadına - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?