Antalya'da Mühendislerden Eylem - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Mühendislerden Eylem

Antalya\'da Mühendislerden Eylem

Antalya'da bir grup mühendis, YÖK'ün yeni mühendislik tamamlama programını protesto etti.

27.06.2013 23:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da bir grup mühendis, YÖK'ün yeni mühendislik tamamlama programını protesto etti. Atatürk Anıtı'nı arkalarına alarak basın açıklaması yapan gruba bir kadın tepki gösterdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu üyesi bir grup mühendis, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK) 'Teknik Öğretmenler için Mühendislik Programı Tamamlama Programı Başlıyor' adı altında duyurduğu programla 100 lira bedelle mühendislik unvanı verileceğini ileri sürerek Attalos Heykeli önünde bir araya geldiler.

'Mühendislik YÖK oluyor, mühendis haklarına sahip çık' pankartı açarak yürüyüşe geçen yaklaşık 200 mühendis Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdüler. Burada basın açıklaması İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Vahap Tuncer, "'YÖK 28 Şubat mağduriyetini gideriyoruz' söylemleri arasında 20 yıl önceki yönetmeliği uygulamaya karar vererek, dalga geçer gibi hazırlanan sınav sorularıyla 100 lira bedelle mühendislik unvanı dağıtmaya hazırlanmaktadır. YÖK bu kararı mühendisleri yok sayan bir anlayışla meslek odalarından gizleyerek yapmış web sitesinde, 'Teknik Öğretmenler için Mühendislik Programı Tamamlama Programı Başlıyor' şeklinde duyurmuştur. Yapılan duyurunun altında örnek soru tipleri verilmiştir. Bu duyuruya göre, 21 Temmuz 2013 tarihinde bugün sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenler, ortaokul öğrencilerinin girdiği seviye belirleme sınavlarının da altında kalan basitlikte yanıt vererek mühendislik tamamlama programlarına alınacaktır. Bu bedava unvan dağıtımı uygulaması bilime, kazanılmış haklara ve hakkaniyet duygusun aykırıdır. Bu mühendislik fakültelerine girmeye çalışan öğrencilere haksızlıktır. 20 yıldır yürürlükte olan bir teknik mevzuat bugün 10 binlerce teknik öğretmenin mühendis yapılmak istenmesi hukukun kötüye kullanılması anlamına gelmektedir. Bu tamamlama sınavı tamamen göstermeliktir. YÖK bu kararı ivedilikle geri almalıdır. Karar geri alınmadığı takdirde YÖK karşısında tüm mühendisleri, mühendislik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimizin örgütünü görecektir" diye konuştu.

KADIN PROTESTOSU

Açıklama sırasında Canan Batmaz isimli bir kadın mühendislere, 'Atatürk'ü ve bayrağı arkanıza alarak açıklama yapmanız doğru değil. Atatürk'ü arkanıza almadan konuşmalısınız' diyerek tepki gösterdi. Kadına bir mühendis 'saygısızsın' deyince Canan Batmaz, "Ben halkım, halktan biriyim özgür bir bireyim. Atatürk'ü arkanız alarak konuşamazsınız" diyerek alandan ayrıldı.

Sözcü Tuncer ise, "Açıklamamızı protesto eden arkadaşımız bunu bilinçsizce yapmıştır. Türkiye'de en üst ve en alt kademedeki bütün odalarda Atatürk ve Türk bayrağı koltuğun arkasındadır. Biz Atatürk'ü arkamıza onun gücünü arkamıza alarak bu açıklamayı yaptık" dedi.

Konuşmaların ardından mühendisler getirdikleri T cetvellerini kırarak alana attılar. Diplomalarının fotokopisini yırtıp, baretlerini ortaya atan mühendisler kirlettikleri çevreyi de temizledi. Bir süre slogan atan mühendisler alandan sessizce ayrıldılar. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement