Antalya - Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Başbaşa Görüştü - Son Dakika
Güncel

Antalya - Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Başbaşa Görüştü

Antalya - Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Başbaşa Görüştü

Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry başbaşa görüştü Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Antalya'da bugün başlayan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti.

13.05.2015 15:05

Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry başbaşa görüştü

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Antalya'da bugün başlayan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti. İkili arasında basına kapalı görüşme 45 dakika sürdü.

Antalya'nın dünyaca ünlü turizm bölgesi Belek'te 2 gün devam edecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı. 28 müttefik ülke dışişleri bakanlarıyla birlikte 52 ülkeden üst düzey temsilcilerin katıldığı zirve, Afganistan'da konuşlu NATO Kararlı Destek Misyonu oturumuyla başladı. Aynı zamanda Kararlı Destek Misyonu (RSM) formatında dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen ilk toplantı olan oturumun açılış konuşmasını Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Başbakan Davutoğlu'nun zirvenin açılışında yaptığı konuşma şöyle:

"Biz ülkemizin çevresinde birçok sorun ile karşılaşıyoruz. Mezhep çatışmaları, yurtiçi çatışmaların sorunları bütün NATO ülkelerini etkilemektedir. Ülke içindeki düzene, ekonomiye, topluluklara etkisi olmaktadır. Ancak ileri görüşlü bir kültür ile bu zorluklara karşılık verebiliriz. Hazırlık ve cevap verme, güvenlik ve savunma politikalarını şekillendirme konusunda çok önemlidir. Türkiye'nin çok üst bir seviyede 2021 çalışmalarına destek vereceği açıktır. Türkiye istikrarsız olan bütün bölgelerdeki olaylardan etkilenmektedir. Siz müttefiklerimizle hayati ve yapıcı bütün bu zorluklarda yanınızda olacağız. Afganistan'da çok fazla yapılacak şeyin olduğunu biliyoruz. Güvenlik tehditleri devam ediyor. Başarılarımızı pekiştirmeli, gerekli reformların yapılması konusunda destek vermeliyiz. 13 yıldır Afganistan hala kırılgan durumda. NATO ve uluslararası toplulukların varlığı 2016'dan sonra da devam etmelidir. NATO aracılığıyla Afganistan'a destek vermeye devam edeceğiz. Biz Kabil Uluslararası Havalimanı'nın sorumluluğunu üstlenmek, aynı zamanda Kararlı Destek Misyonu'na Kabil bölgesine yardıma devam etmekteyiz. Afganistan'ın güvenliğinin sağlanmasında 60 bin dolarlık desteğimiz oldu. Ukrayna, Avrupa'daki güvenliğin ne kadar kırılgan yapıda olduğunu gösterdi. Ukrayna'ya da desteklerimizi sunmaktayız. Kırım'ın ilhakı söz konusu olamaz. Suriye'de 12 milyon kişi devletini terk edip vatansız kalmıştır. 2 milyondan fazla Türkiye'de Suriyeli var. Harcamalarımız 6.5 milyar dolara varmıştır. Bütün uluslararası topluluğun harcamaları 356 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Eşsiz bir politika yürütmek zorundayız. Suriye halklarının isteği olmalı. Sınırın ötesinde şiddetin arttığını görüyoruz. DAİŞ'in kontrolü altındaki topraklara sınır olan tek ülke Türkiye'ye ulusal güvenlik tehdidi vardır. Uluslararası topluluk işbirliği ve işgüdümü yürütmelidir. Askeri, ekonomik ve insani boyutları olan bir plana ihtiyaç vardır. Terörün dini yoktur. İslamı, terörle bağdaştırmak isteyenlere karşı çıkmalıyız. İşbirliği çok önemlidir. NATO işbirlikleri sayesinde tehditlere karşı olumlu adımlar atılabilmeli, birlikte işbirliği yürütmeliyiz. Kurumlar şeffaf ve açık bir şekilde çalışmalı. İşbirliğini ilerletmelidir. Rekabetçi olmayan görüşmeler yürütülmelidir. Ancak bu şekilde kurumlarımız arasında tam bir eşitlik sağlanabilir."

Davutoğlu, açılış konuşmasının ardından zirveden ayrıldı.

KERRY İLE 45 DAKİKA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Davutoğlu, zirve öncesi, dün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi kabul etti. Susesi Otel'de basına kapalı gerçekleşen Davutoğlu ve Kerry görüşmesi, yaklaşık 45 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu, Kerry ile görüşmesinin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen bu görüşme de yaklaşık 20 dakika sürdü.

ORTAK TOPLANTI

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de açılış öncesi düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendirdi. John Kerry, dün gerçekleşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin ardından 'Rusya ve ayrılıkçıların Minsk Anlaşması'nı yerine getirerek Ukrayna'da savaşı bitirmeleri için kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Stoltenberg ise Rusya'ya Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek vermeyi bırakması ve Ukrayna'nın doğusundaki tüm kuvvetlerini çekmesi çağrısı yaptı. Stoltenberg ayrıca, 'Toplantının önemli gündemlerinden birisi, terörizm ve IŞİD'le mücadelede NATO daha başka neler yapabilir olacak" dedi. Afganistan'ın geleceği açısından ulusal birliğin önemli olduğunu aktaran Stoltenberg, "İllüzyonlara kapılmayalım. Afganistan hala tehlikeli bir ülke" dedi. Afganistan'daki güvenlik güçlerinin yıl başından itibaren ülkenin güvenliğini sağlamayı kendi üzerine aldığına dikkati çeken Stoltenberg, "Afganistanlıların eğitime, danışmanlığa ve desteğe ihtiyacı var" diye konuştu. Stoltenberg, Afganistan'a ihtiyaç duyduğu desteği vermenin kendi görevleri olduğunu dile getirdi.

Toplantının yarınki gündeminde, 2016 Varşova Zirvesi'ne giden süreçte ittifak içinde yapılacak çalışmalar, 28'li formatta ayrıntılı görüşülecek.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Başbaşa Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement