25 Ağustos 2017 tarihinde Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik yapılan katliamın üstünden 1 sene geçmesine rağmen, uluslararası toplumun hala seyirci kalmasıyla Arakanlılar protesto düzenledi.
Myanmar Ordusu ve Budistler tarafından on yıllardır soykırıma uğrayan Arakanlı Müslümanlara tekrar yapılan saldırıda 10 binlerce sivil katledilmiş yüzlerce kadın ve genç kız tecavüze uğramıştı. 25 Ağustos 2017'de tekrar başlayan katliamlardan kaçan yaklaşık 1 milyon Arakanlı ise komşu ülke Bangladeş'e sığınmayı başarmıştı. Arakan'dan Bangladeş'e sığınan Müslümanlar hala Bangladeş'in Cox's Bazaar eyaletinde sefalet içinde yaşamaya devam ediyor. Kendi vatanlarına kabul edilmeyen ve sığındıkları Bangladeş tarafından da istenmeyen Arakanlı Müslümanlar geçen yılki katliamın yıl dönümünde uluslararası toplumun bu duruma seyirci kalmasını protesto etti. Arakan'dan kaçan insanların topraklarına geri dönebilmesi için Birleşmiş Milletler (BM), Bangladeş ve Myanmar devleti birkaç kez anlaşma masasında bir araya gelmesine rağmen henüz herhangi bir sonuca ulaşılamadı.
Arakan'da Müslümanlara ait 370'den fazla köy yakılırken 710 binden fazla insan evsiz kaldı ve araştırma raporlarına göre son katliam 34 binden fazla çocuğun yetim kalmasına sebep oldu.
Mültecilerin sabrı kalmadı
Vatansız kalan ve sığınacak hiçbir yer bulamayan Arakanlı Müslüman mülteciler geçen yılki katliamın yıldönümünde Bangladeş'te bulunan Cox's Bazaar bölgesindeki mülteci kamplarında protesto düzenledi. Seslerini uluslararası topluma duyurmaya çalışan insanlar "Daha fazla soykırım ve daha fazla mülteci hayatına hayır. Adalet istiyoruz" dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmek istiyorlar
Cox's Bazaar'daki Kutupalong mülteci kampında hayatını idame ettirmeye çalışan Hafız Nayim Ullah, İHA mikrofonuna konuşarak dünyaya seslendi. Adalet istediğinin altını çizen Nayim Ullah, "Çünkü Myanmar hükümeti 1947'den bu güne kadar Arakan halkını 23 defa mülteci konumuna düşürdü" dedi. Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesine gitmek istediklerini söyleyen Ullah, 1991'den mülteci kampında yaşadığını, 27 yıldır hiçbir çözüm bulamadığını ifade etti.
Her şeye rağmen Bangladeş'e minnettarlar
Basın mensuplarına konuşan mülteciler, Bangladeş hükumetine ve halkına sonsuz şükran duyduklarını belirtti. Sınırlarını 23 defa masum Arakanlı Müslümanlara açan Bangladeş'in onları soykırımdan kurtardığını hatırlatan Arakanlılar, Bangladeş'i anne ve baba gibi gördüklerini söyledi.
Hala yerel ve uluslararası yardımlar geliyor
Bangladeş'e sığınan mağdurların, BM ve birçok uluslararası devletler ve Bangladeş tarafından barınma, yemek ve eğitim ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Ayrıca Türkiye'den gelen yardım kuruluşları da Cox's Bazaar'da kurulan kamplarda sabah akşam yardım faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye'den TİKA, AFAD, İHH ve birçok yardım kuruluşları bu kapsamda Bangladeş'te hizmet vermeye devam ediyor.
Cox's Bazaarlılar kendi topraklarını hala paylaşıyor
Arakan katliamının ardından bir sene geçmesine rağmen Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar için Cox's Bazaarlı vatandaşlar kendi topraklarını ve yemeklerini mağdurlar ile paylaşıyor ve gereken yardımları yapmaya çalışıyor.
Bangladeş geri göndermek istiyor
Öte yandan Bangladeş'in en büyük turistik yeri olan Cox's Bazaar'a gelen turist sayısının azalmasından dolayı ülke, büyük zararlar görüyor. Arakalıların belirledikleri bölgelerden kaçarak ülke genelinde birçok yere dağıldığı belirtiliyor. Buna ek olarak, Arakanlıların birçok suç işlediği de iddia ediliyor. Bu nedenle Bangladeş, Myanmar ile yapılan anlaşmalar dahilinde kendi ülkesinde bulunan Arakanlıları topraklarına geri göndermek istiyor.
Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteciler ayrıca organ mafyalarıyla uğraşmak zorunda kalıyor. Yerel ve uluslararası basında yer bulan birçok habere göre hastahanelere başvuran Arakanlı mültecilerin iç organları alınarak organ mafyalarına satılıyor. - DAKKA
Son Dakika › Güncel › Arakan Katliamının Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?