Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Güncel

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Avrupa\'daki Sığınmacı Krizi

İngiltere'de sosyal adalet savunucusu bir grup aktivist, İngiltere topraklarına daha fazla çocuk sığınmacı alınması için hükümete çağrıda bulundu.

02.09.2016 13:13

İngiltere'de sosyal adalet savunucusu bir grup aktivist, İngiltere topraklarına daha fazla çocuk sığınmacı alınması için hükümete çağrıda bulundu.

Dini liderler, yerel idare temsilcileri, Juliet Stevenson ile Vanessa Redgrave gibi ünlü sanatçıların da destek verdiği "Citizens UK", Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bulunduğu teknenin batması sonucu cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran Suriye uyruklu Aylan Kurdi bebeğin ölümünün birinci yılında İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd'a mektup gönderdi.

Citizens UK, Avrupa'daki kamplarda kalan ve özellikle İngiltere'de akrabası bulunan çocuk sığınmacıların İngiltere topraklarına getirilmesine ilişkin kaleme aldığı mektupta, yaklaşık 400 çocuğun İngiltere'ye alınmasının uygun olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Fransa'daki Calais kampında 800 refakatsiz çocuk sığınmacı bulunduğunun hatırlatıldığı mektupta, bu çocuklardan 387'sinin İngiltere'ye sığınmasının önünde hiçbir engel olmadığına dikkat çekildi. Calais UK ayrıca, bu çocukların birçoğunun İngiltere'de akrabası bulunduğunu belirterek, söz konusu 387 çocuğun bir an önce ülke topraklarına alınması gerektiğini kaydetti.

Calais UK'nin çağrısına destek verenlerden, Nazi soykırımından kaçarak çocuk yaşta İngiltere'ye sığınan İşçi Partili Lord Alf Dubs da tüm çağrılara rağmen hükümetin halen sorumluluklarından kaçtığını öne sürdü. 17 yaşındakilerin de halen çocuk kategorisinde bulunduğunu hatırlatarak, bu sığınmacıların elenmemesini ve ülkeye alınmasını isteyen Dubs, "17 yaşındakilerin bile ebeveynleri Suriye'de gözleri önünde katledildi. Onlar da savaştan dolayı travma yaşıyorlar. Çok savunmasızlar. Yardıma ihtiyaçları var. Başbakan Theresa May ve İçişleri Bakanı Amber Rudd, bir an önce harekete geçmeli." dedi.

İçişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada da, bu yıl sonuna kadar Avrupa'da kalan 150 çocuk sığınmacının İngiltere topraklarına getirilmesinin planlandığı bildirildi.

Açıklamada, "Ülkeye alınacak refakatsiz çocukların tespiti ve transferleri mekanizmasının hızlandırılması ile güçlendirilmesi için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), diğer ortak örgütler, İtalyan, Yunan ve Fransız hükümetleriyle aktif görüşmelerde bulunuyoruz. Calais'de kalan ve İngiltere'de akrabası bulunan çocukların tespit edilmesi ile gerekli desteği aldığından emin olunduğu konusunda da Fransa hükümetiyle yakından çalışmaya devam ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İngiltere'deki yerel idarelerin çalışmalarının iyileştirilmesine destek sağlayan Yerel İdareler Birliği (LGA) heyeti geçen ay, Fransa'daki Calais kampını ziyaret ederek, Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart ile görüşmüş ve İngiliz hükümetini, Fransa'da bulunan çocuk sığınmacılara yeterince yardımcı olamamakla eleştirmişti.

Avrupa'daki refakatsiz çocuk sığınmacıların İngiltere'ye alınması yönündeki baskı ve çağrıların ardından İngiliz hükümeti, yerel idarelerin kapasitelerine göre çocuk sığınmacıların ülke topraklarına kabul edeceğini duyurmuştu. Hükümet, yeniden yerleştirme uygulamasıyla, refakatsiz çocukların yanı sıra erken evlilik ve istismara uğrama gibi riskler altındaki savunmasız çocukların da ülkeye alınacağını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement