Avustralya'nın Yeni Sığınmacı Politikasına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Avustralya'nın Yeni Sığınmacı Politikasına Tepkiler

Avustralya\'nın Yeni Sığınmacı Politikasına Tepkiler

BMMYK: ''Yeni politika, sığınmacıların korunması standartlarında eksiklikler içeriyor''

26.07.2013 17:03

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Avustralya'nın yeni sığınmacı politikasının, sığınmacıların uygun şekilde korunması standartlarında eksiklikler içerdiğini açıkladı.

Avustralya, uzun zamandır derme çatma tekneler ile gelen sığınmacılar ve onların sorunları ile uğraşıyor. Ülke, son olarak sığınmacılar üzerinde caydırıcı etki yapabileceğini düşünerek, iltica başvuru süreci işlerken, sığınmacıların başka bir ülkeye gönderilmesi kararı verdi. Bu kapsamda Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O'Neil, sığınmacıların Papua Yeni Gine'ye gönderilmesini öngören anlaşmayı 19 Temmuz'da Avustralya'nın doğu sahil kentlerinden Brisbane'da, düzenlenen törenle imzalamıştı.

Anlaşmaya çeşitli insan hakları gruplarından tepkiler gelirken BMMYK'dan yapılan açıklamada, Avustralya ve Papua Yeni Gine arasında imzalanan anlaşmayla hayata geçirilen yeni politikanın sığınmacıların kabulünde ve süreçle ilgili yasal eksikliklere dikkati çekildi.

BMMYK,  kampların kapasitesinin ve fiziksel koşullarının yeterli olmadığını ifade ederek, "Kamplardaki koşullar, sığınmacıların, özellikle çocuk ve kadınların fiziksel ve psiko-sosyal durumlarını etkileyebilir" ifadelerine yer verdi.

Bu eksikliklerin süreç içerisinde yer alan ülkenin kapasitesi ve uzman yetersizliği sahalarında da görüldüğü kaydedilen açıklamada, fiziksel koşulların yetersizliği ve keyfi gözaltına alma durumlarının da sorun oluşturduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili daha önce açıklama yapan Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, artık sığınma talebiyle Avustralya'ya tekneyle ve vizesi olmadan gelen hiç kimsenin Avustralya'da sığınmacı olarak yerleşme şansının olmadığını söylemişti. Rudd, Papua Yeni Gine ile yapılan anlaşma kapsamında Avustralya'ya gelen sığınmacıların artık bu ülkeye gönderileceğini belirtmişti.

Rudd, Avustralya'nın yeterli sayıda kaçak sığınmacıya sahip olduğunu ve bazı sığınmacıların ülkeye gelirken açık denizlerde boğulduğunu, görevlilerin ise onları kurtarmak için kendilerini riske attığını ve bundan artık bıktıklarını kaydetmişti.

Yeni anlaşma kapsamında Papua Yeni Gine'de yasalar daha fazla esnek hale getirilecek. Sığınmacılar, sağlık kontrolü ve kimlik tespitlerinin ardından Manus adasına gönderilecek. Avustralya, gerçek sığınmacı olduğuna karar verdiklerine statü verecek ve kendilerine yardım edecek. Sığınmacı statüsü verilmeyenler ise geldikleri ülkelere veya Avustralya dışındaki bir ülkeye gönderilecek.

Öte yandan Avustralya Başbakanı Kevin Rudd'ın yeni sığınmacı politikasını kamuoyuna açıklamasının ardından 552 kişinin başvurusu ret edildi.

-Papu Yeni Gine ile ilgili iddialar

Papua Yeni Gine ise sığınmacıların gönderileceği Manus adasındaki gözaltı merkeziyle ilgili tecavüz ve işkence iddiaları ile karşı karşıya. İddialar yüzünden nisan ayında gözaltı merkezinin çalışanı istifa etmişti.

Bu arada anlaşmaya Avustralya'daki insan hakları örgütleri de karşı çıkıyor.

Her yıl Avustralya'ya özellikle Endonezya üzerinden tekneler ile gelen yüzlerce sığınmacı okyanusta hayatını kaybediyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya'nın Yeni Sığınmacı Politikasına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement