Aydın Ticaret Odası'nın (AYTO) öncülüğünde 'Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve iş sektöründe faydaları' konulu panel düzenledi. Panelin konuşmacısı Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, vatandaşların sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşması ve yargı yükünün azalması için arabuluculuğun önemine değindi.
AYTO tarafından 'Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve iş sektöründe faydaları' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar katıldı. Ülkenin sorunların çözümü için mahkemeden önce arabuluculuk anlayışının benimsenmesinin vatandaşlar ve yargı sistemi için daha avantajlı olduğunu belirten Öztatar, "Arabuluculuk ve uzlaşı kültürü Ahilik kültüründe de vardır. Arabuluculuk kurumu dünyada 160 ülkede var. Türkiye geç de olsa 161'inci ülke olarak bu sisteme girdi. Yaklaşık bir yıl oldu. Türkiye'de 60 ilde bin 700 arabulucumuz var. Aydın'da 6 arabulucumuz var. Arabulucu sayımızı artırmak istiyoruz. Arabuluculuk, özel hukuk uyuşmazlıkları çözülüyor. İşçi, işveren arasındaki uyuşmazlıklar; kiracı, kiralayan, ticari ilişkiler, ticari davalar, marka patent davaları, alacak, tazminat boşanma hukukuyla ilgili olan mal rejimi, tazminat, yoksulluk nafakası gibi davalarda arabuluculukla çözülebilir. Arabulucu, itilafa düşen tarafları bir araya getirerek sorunları kendileri verdikleri kararla çözümüne yardımcı olan kişidir" dedi.
BAŞARI YÜZDE 98,3
Ülkedeki yargılama süreleri uzun olduğunu ve yargıdaki iş yoğunluğuna dikkat çeken Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, "Şu anda vatandaşlarımız öncelikle arabulucuya giderek sorunları çözme yetisini geliştirmemiz lazım. Dava açma aslında en son başvurulacak mekanizma olmalı. Öncelikle arabuluculuk gibi dostane ve barışçıl yöntemlerle insanlar kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi ve kendi kararlarını kendilerinin vereceği bu sitemleri teşvik etmeliyiz. Türkiye'de bir yılda 259 uyuşmazlıktan 254'ü anlaşmayla çözümlendi. Buradaki başarı yüzde 98.3. Demek ki insanlarımızı bir masa etrafında toplanırsa menfaatleri ve ilişkileri ortaya çıkarıldığında mutlak surette anlaşmaya ve uzlaşmaya yakın olduklarını anlıyoruz" ifadelerini kullandı.
MAHKEME HUSUMETİ BİTİRMEZ
Toplumda çatışma kültürü değil, uzlaşı kültürünün artması için arabuluculuğun önemine değinen Öztatar, "İşçi ile işverenin anlaşması iki esnafın, işadamımızın barışması bu anlamda komşuların mahallelerin barışması toplamda baktığımızda da toplumsal bir barış kültürünün oluşması adına da arabuluculuk çok önemli. Çünkü dünyada bunun adı alternatif çözüm yöntemi, ama biz buna daha çok dostane çözüm yöntemi diyoruz. Mahkemelerde elde edemediğiniz bir şeyi elde ediyorsunuz. Mahkemelerde hakimlerin vermiş olduğu kararlarla husumetler bitmemektedir. Hakim de zaten husumeti bitirmek değil adaleti sağlamak görevi var. Oysa arabuluculuk ta ki amaç husumetleri bitirmek, barışçıl bir çözüm yöntemiyle tarafların anlaşmasını sağlamak. Uyuşmazlık mahkemelere göre daha hızlı. Bir başka avantajı da bu sistem ekonomik. Bu sistem içinde dava açtığınızdaki ücretler bulunmamaktadır. Sadece arabuluculuk ücreti var. Arabuluculuk bir yargılama değil. Arabuluculukta yapılan şey tarafların menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda tarafların anlaşacakları bir zemine beraberce yer edinmeleri ve bu zeminde anlaşarak bir anlaşma metniyle uzlaşmayı çözümlemeleri" diye konuştu. AYTO Başkanı Hakan Ülken de üyelerini bilgilendirmek için bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyledi. - Aydın
Son Dakika › Güncel › Aydın'da Arabuluculuk Konulu Panel - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?