Irak Gazeteciler Sendikası, geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta Milli Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad'ın korumalarınca darbedilen gazetecilere destek amaçlı protesto gösterisi düzenlendi.
Sendika binasında bir araya gelen gazeteciler, meslektaşlarına yönelik gerçekleşen saldırıları kınadı. Gösteride, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Mueyyed el-Lami, gazetecilere yönelik yapılan şiddet olaylarının son zamanlarda artığını dile getirerek, meslektaşlarımıza yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Irak Anayasası'nın gazetecilerin haklarını koruma altına aldığını aktaran Lami, "Söz konusu saldırının bir güvenlik yetkilisinin korumaları tarafından yapılması ayrıca ayıplanacak bir durum. Bunlar, gazetecilerin de güvenliğini sağlamakta sorumlular. Sendika olarak konunun peşini bırakmayacağız ve faillerin yargılanıp ceza alması için yarın mahkemede saldırıya uğrayan arkadaşlarımızla birlikte dava açacağız" diye konuştu.
Irak'ta basın özgürlüğü
Gazetecileri Koruma Kanunu'nun 9'üncü bendinde 'gazetecilere yönelik herhangi bir saldırı vatandaşa olan saldırıyla eşittir. 15 yıla kadar hapis cezası bulunur' ibaresinin olduğunu anımsatan Lami, "Hükümet yetkilisinin mevki derecesi ne olursa olsun bu gibi saldırıları asla tasvip etmiyoruz. Bugün söz konusu hükümet yetkilisi korumalarınca yapılan saldırıya karşı düzenlediğimiz protesto gösterisi, ülkemizde basın özgürlüğünün olduğunu gösteriyor. Basın ve ifade özgürlüğü yolunda, 400 gazeteci arkadaşımızı şehit verdik. Gazetecilere yönelik şiddeti, kim tarafından gelirse gelsin nefretle kınıyoruz" dedi.
Irak'taki gazetecilere yönelik şiddet ve saldırıların 2003 yılından beri artarak devam ettiğini belirten Irak'ta Gazetecilerin Haklarını Koruma Kurumu Başkanı Hadi Cellev ise "Musul ve diğer bazı bölgelerde gazetecilerin, göç ve çeşitli şiddetler hatta ölümle karşı karşıya kalabiliyor. Bunun yanında bir de siyasi baskılar ve hükümet yetkililerinin korumaları tarafından şiddet uygulamaları söz konusu" ifadesini kullandı.
Cellev, şiddete maruz kalan tüm gazetecilerin hiçbir şekilde özrü kabul etmemeye ve mahkemelerde haklarını aramaları gerektiği çağrısı yaptı.
Saldırıya uğrayan Someriya TV kanalı muhabiri Sinan Saad ise başından geçenleri şöyle anlattı:
"Bağdat'ta bir düşünce kuruluşu tarafından organize edilen Milli Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad'ın da katıldığı bir programı haberleştirmek için gitmiştik. Feyyad'ın korumaları, meydana gelen bir yanlış anlaşılma yüzünden kameraman bir arkadaşıma saldırmaya başladı. Biz de olay üzerine nelerin yaşandığını öğrenmek için yanlarına yaklaşınca büyük ve toplu şiddet sürpriziyle karşılaştık. Dar koridorda barbarca darbedildikten sonra bir odaya kapatıldık ve şiddet odada devam etti. Saldırı sonucu sağ kolumda ciddi yaralar oluştu ve büyük bir operasyon ihtiyacı duyuluyor. Gazetecileri Koruma Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerekiyor."
Sendika binasındaki protestoya, Bağdat Valisi Ali el-Timimi ve Kanun Devleti Milletvekili Aliye Nuseyyif'te katılarak gazetecilere destek verdi.
Geçtiğimiz günlerde başkent Bağdat'taki 'Nahrayn' adlı düşünce merkezindeki bir panel esnasında Feyyad'ın korumaları, basın mensuplarına saldırmış ve 3 gazeteci yaralanmıştı.
Olayın ardından Başbakan Haydar el-İbadi, bir açıklama yaparak yaşanan şiddet olayını kınamış ve "Gazeteciler milli ve kutsal bir görev üstleniyor. Onlara şiddet uygulayan herkes cezasını alır" demişti.
Son Dakika › Güncel › Bağdatlı Gazeteciler, Şiddeti Protesto Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?