Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da 100 bin kestane fidanının toprakla buluşturulduğu törene katıldı.
Bakanlar Veysel Eroğlu ve Faruk Çelik, Bursa'nın simgelerinden biri olan kestanenin eski ihtişamına kavuşturulması için Mudanya'ya bağlı Balabancık köyünde düzenlenen 100 bin kestane fidanının toprakla buluşturulduğu programa katıldı.
Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, orman teşkilatına kestanenin ana vatanı Bursa'da Kestane Eylem Planı'nın hazırlanmasını ve 100 bin kestane fidanının dikilmesi talimatını verdiğini belirterek, bu sözü yerine getirmenin bahtiyarlığını yaşadığını dile getirdi. Kestanenin çok faydalı bir gıda maddesi olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Kestane vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kandaki kolesterol oranını düşüren bir gıda maddesidir. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikayetlerini giderir. Karaciğere ve mideye faydası vardır, ishali de keser. Kestanenin besleyici ve besin değeri yüksek bir maddedir. B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Yağ ve protein vardır. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de ihtiva etmektedir. Kestanenin faydaları saymakla bitmez."
-"Artık her türlü gelir getirici fidan dikiliyor"-
Eroğlu, vatandaşın gelir seviyesinin artması ve Türkiye'nin kalkınmasında lokomotif olması için orman alanlarını kullanmaya başladıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ormanlarda artık sadece çam ekilmiyor. Artık ceviz, badem, kestane, ıhlamur ve her türlü gelir getirici fidan dikiliyor. Odun dışı ürün dediğimiz tıbbi aromatik bitkiler üretmeye başladık. Mantarından ada çayına, defnesinden keçi boynuzuna kadar bütün bu ürünleri üretiyoruz. Geçen yılın sonunda 300 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ama bu yeterli değil. Üniversitelerimiz ve diğer kamu kurumlarıyla birlikte çalışarak Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Tıbba, ilaç ve kozmetik sanayine bu ürünleri hazırlayıp sunmak istiyoruz. Hedefimiz, 2015 yılının sonuna kadar 1,5 milyar dolarlık ihracat."
Ormanların artık vatandaşların gelir kaynağı olacağını ifade eden Eroğlu, Balabancık köyünde dikilen ağaçları hane başına taksim edeceklerini söyledi. 40 haneye 41 tane kestane fidanı düştüğünü belirten Eroğlu, "Bunları parsel parsel ayıracağız. Kaymakam, işletme şefi, muhtar ve vatandaşların huzurunda kura çekilecek ve sahiplerini belirleyeceğiz. İlk 3 yılında bakımı zordur. İlk 3 yıl bakımlarını da Orman İşletme Müdürlüğü yapacak. Ama sahipleri de belli olacak. Her hanenin 41 kestane ağacı teslim edilecek" diye konuştu.
Bunu sadece kestane için değil ceviz ve badem için de yapacaklarına dikkati çeken Eroğlu, "Türkiye cevizin yüzde 60'ını ithal ediyor. Bademi ithal ediyor, artık bu yasak. Türkiye 10 yıllık süre zarfında ithal ettiği bu ürünleri ihraç edecek noktaya gelecek" dedi.
Bakan Eroğlu, Nilüfer Deresi'nin iki yakasını ıhlamur ağaçlarıyla donatacaklarını Ihlamur Vadisi yapacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Ayrıca 20 bin çınar fidanını başka yerde hazırladık. Burada uygun yerlere dikeceğiz. Bazı sokaklar ve caddeler çınar caddesi, bazı caddeler ıhlamur caddesi, bazıları da erguvan caddesi olarak anılacak. Her ilde bir ağacı sembol almayı düşünüyoruz. Ama Bursa'da bir tane sembol yetmez. Ihlamur, çınar, kestane, erguvan dört adet sembol ağacı Bursa'da yaşatmak üzere bu seferberliği başlattık."
-"Bundan sonra kestanenin ham maddesi kendisi buradan olacak"-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ise fidanların dikiminin sadece bugünün meselesi olmadığını, fidanların dikilmesiyle gelecek nesillere son derece güzel bir miras bıraktıkları inancı içerisinde olduklarını söyledi.
Dikilen fidanların birkaç nesil eskittikten sonra Bursa'nın yeşilliğine yeşillik katacağına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:
"Kestane Bursa'nın evladı. Kestane ile Bursa'yı birbirinden ayırmak mümkün değil. Bakanlığımız güzel bir slogan haline getirmiş, 'Kestane ana vatanına dönüyor'. Doğrudur, gerçekten de ana vatanına dönüyor. Biz de bir deyim vardır
'Bursa kestanesi, okka çeker 5 tanesi'. Gerçekten böyle bir Bursa'ydı. 1930'lardan beri ağzımızı tatlandıran kestane şekerinin kestanesinin son zamanlarda yurt dışından, başka illerden geldiğini biliyor, söylemiyorduk. Ama artık bunu söylememiz gerekiyor. İnşallah bundan sonra kestanenin ham maddesi kendisi buradan olacak. Kestane şekerinin dünyada, Türkiye'ye ve komşu ülkelere Bursa markası olarak dağıtım ve ticareti yapılacak."
Konuşmaların ardından bakanlar Eroğlu ve Çelik, kestane fidanların dikileceği alanın açılış kurdelesini kesti. Eroğlu ve Çelik, iki kestane fidanı diktikten sonra kestane şekerini vatandaşlara ikram etti.
Törene Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Muhabir: Cem Şan
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - BURSA
Son Dakika › Güncel › Bakanlar Eroğlu ve Çelik Bursa'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?