Rol değil gerçek
BALIKESİR Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV) tarafından organize edilen, Bilimde Sanatta Felsefede (BSF) Proje Grubu Sanat Yönetmeni Ahmet Öztürk'ün yazıp yönettiği 'İyi ki doğdun meleğim' adlı tiyatro yapıtında, down sendromlu bir çocuğun annesi rolünü, down sendromlu 25 yaşındaki Kaan Atay'ın annesi Zeynep Meral Atay üstlendi. Otizm ve down sendromu hakkında farkındalık yaratmak için bu rolü kabul ettiğini söyleyen Atay, "Rol değil gerçeği oynuyorum, ancak benim için hiç kolay olmadı" dedi.
BSF Proje Grubu Sanat Yönetmeni Ahmet Öztürk, engelliler ve toplumda ötekileştirilenlere dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için, down sendromlu bir çocuğun annesinin, down sendromunu kabulleniş sürecini konu alan, 'İyi ki doğdun meleğim' adlı bir tiyatro oyunu yazdı. Yaklaşık 40 dakika süren tek kişilik oyunda; bir annenin down sendromlu oğlunun 25'inci doğum günü hazırlığı anında geçmişte yaşadıklarını anımsaması anlatılıyor. Oyunda down sendromlu Kaan Atay ile annesi Zeynep Meral Atay rol aldı.
Kaan Atay'ın oyunun sonunda annesinin doğum günü için hazırladığı pastasını üflerken kısa bir rol aldığını belirten yönetmen Ahmet Öztürk, 3 yıldan bu yana aynı oyunu Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sahnelediklerini söyledi. Down sendromuyla ilgili Türkiye'de oynanan ilk tiyatro yapıtlarından biri olduğunu hatırlatan Öztürk, "Yaşanmışlık üzerine bir oyunun sahnelenmesi, oyunda down sendromlu bir çocuğun annesi Meral hanım rolünü üstlenmek, bir oyuncunun rol icabı Meral hanımı oynayabilmesi oldukça zor bir olgu. Bizim sanatçımız gerçek bir down sendromlu annesi. Yazdığım normal bir tekst değil, farkındalık yaratmayı amaçlıyorum. Yaşanmışlıklar üzerinden bir oyun olması nedeniyle ince bir çizgide yazılması gerekiyordu. İnsanların duyguları sömürülmeden yazılmalıydı. Maalesef engellilerle ilgili yapılan tiyatrolarda buna çok dikkat etmek gerekiyor. Çıkış noktam toplumdaki engel grubunun görünür olmalarını sağlamaktı. Çünkü önceden ne engel grubundan biriyle olmuştum ne de yakın çevremde engel grubunda olan biri vardı. Bunun olmaması demek bunları görmemek, anlamına gelmez" dedi.
"KABULLENMEM 8 YIL SÜRDÜ"
Down sendromlu Kaan Atay'ın annesi Zeynep Meral Atay 'İyi ki doğdun meleğim' adlı oyunda rol yapmadığını, gerçeği oynadığını vurguladı. Oyunun sahnelendiği ilk günlerde çok zorlandığını belirten Atay, "Oğlumun durumunu duyduğumda daha 25 yaşındaydım. Kabullenemedim ve İstanbul'da pek çok doktorun kapısını aşındırdım. Ne kadar çabuk kabullenirsem oğluma o derece yararlı olabileceğimi anlattılar. Eşimin de benim de bunu kabullenmemiz 8 yıl sürdü. Kaan 8 yaşındayken babasıyla yollarımızı ayırdık, oğlum ile birlikte bu yola devam ettim" dedi.
"BEN BİR DOWN ANNESİYİM DİYE BAĞIRDIM"
Üç yıldır, 'İyi ki doğdun meleğim' oyununda yer aldığını söyleyen Atay, "İnsanlara bir şeyler verebilmenin mutluluğunu yaşıyorum. İnsanlar istemedikleri olguları bile bazen kabullenmelidir. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Ayrıca ben bu oyunda rol yapmıyorum, gerçeği oynuyorum. İlk başlarda çok tıkandım, çok zorlandım. Çalışa çalışa kendimi aştım. Bir oyuncuya replik verirsin; ezberler, o rolün moduna girer, canlandırdığı rolü yaşar, başka bir rol üstlendiğinde de bir öncekini unutur. Ben rol yapmıyorum. Sahneye ilk çıktığımda yıllar önce yaşadıklarım aklıma gelince ağlayacak gibi oldum, çok fenalaştım fakat kendimi tuttum ve zamanla alıştım. Hatta bir oyunda içimden geldi, ben bir down annesiyim diye bağırdım. Sanki üstümden ağır bir yük kalktı. Her oyundan sonra daha da rahatladım. Bu oyunla bir yerlere ulaşabiliyorsak, bir yerlere dokunabiliyorsak, bir kabullenişin ne kadar önemli olduğunu anlatabiliyorsak, down sendromunun korkulacak bir şey olmadığını anlatabiliyorsak ne mutlu bize" dedi.
Son Dakika › Güncel › Balıkesir Rol Değil Gerçek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?