Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında, Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği'nce (BALSADER) hazırlanan Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün de ortak olarak yer aldığı 'Sağlıklı Gençlerin Yetiştirilmesinde Sağlık Çalışanlarının Rolü' konulu proje AB Bakanlığı Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.
Proje ortakları olan BALSADER ve Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü, onaylanan proje kapsamında Almanya, Belçika ve İngiltere'nin bulunduğu ülkelere giderek bu ülkelerdeki sağlık çalışanlarının sağlıklı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla yaptığı çalışmaları yerinde inceleyecek. Proje kapsamında mevcut uygulamaları yerinde izleyecek ekipler bu ülkelerdeki projelerin ülkemizde de uygulanabilirliğini araştıracak.
Konuyla ilgili bilgi veren BALSADER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fatih ERDEN; proje kapsamında Almanya, Belçika ve İngiltere'ye toplam 38 kişinin gideceğini ifade ederek, "Türkiye nüfusunun % 20,5'i 15 – 24 yaş aralığında yer almaktadır. Buna potansiyel genç nüfusu da ilave ettiğimizde; 24 yaş altı nüfus, toplam nüfusun % 40,17'sini oluşturmaktadır. Her ne kadar nüfusumuz azalan bir ivmeyle artsa da şu an için Avrupa'nın en genç nüfusu ülkemizdedir. Sayısal olarak bu kadar büyük bir kitlenin ülkemizde sağlık olanaklarından yeterince bilinçli bir şekilde yararlanamadığı, gençliğe yönelik özelleşmiş sağlık hizmetlerinin ülkemiz genelinde ayrı bir alan olarak henüz görülmediğini ve yaygınlaşamadığını ifade etmek gerekir. Projemiz, Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımıyla gençlerin beden ve ruh sağlığı için farklılaşmış koruma, teşhis ve tedavi yaklaşımlarının bütünü anlamına gelen "Gençlik Sağlığı" konseptinin, ülkemizdeki uygulama alanlarını; yine ülkemizde gençlere çok yakın yaşta, hatta "akran" durumundaki sağlık personelleri vasıtasıyla yerleşmesini sağlamak içeriğine yönelik olarak düşünülmüştür. Bu noktada gençlerin bazı sosyal ve psikolojik sebeplerle genç sağlık çalışanlarından daha rahat hizmet aldıkları gerçeğinden yola çıkılarak proje konumuz olan "Sağlıklı Gençlik Yetiştirilmesinde Sağlık Çalışanlarının Rolü" seçilmiştir.
Katılımcı grubun öncelikli ihtiyacı gençlik sağlığı alanında AB temelli uygulamaları yerinde uygulamalı öğrenerek mesleki tecrübelerini artırmaktır. Daha spesifik olarak katılımcılarımız, ülkemizde AB üyelik süreciyle yeni gelişen bir alan olan gençlik sağlığı hizmetlerinde, alanın ortaya çıktığı AB ülkelerinde mesleki eğitim almak ve ülkemize gençlik sağlığı konusunda yetişmiş sağlık personeli olarak katkıda yapmak ihtiyacındadır.'dedi.
Son olarak proje katılımcılarının dil eğitimi alarak dil seviyesini artırmaları ve pratik yapmaları, Avrupalılık kültürünü öğrenmeleri, kültürlerarası etkileşimin vesile olduğu sosyokültürel çeşitliliği tecrübe etmeleri de projemizin amaçları arasındadır.
Bu vesileyle projemizin yazım ve sunum aşamasında bize her türlü desteği veren Balıkesir Valiliği'ne ve Valilik AB Ofisi/ Projeler Koordinasyon Merkezi çalışanlarının özverili çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyoruz."
Son Dakika › Güncel › BALSADER'in AB Projesi Kabul Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?