Ban Ki-Moon Uluslararası toplum Suriye'ye komşu ülkelere daha fazla mali ve siyasi destek vermeli
Zafer Atamer, Cenevre, (DHA) - Cenevre'de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel yük paylaşımı konulu yüksek düzeyli konferans düzenledi. 80 ülke temsilcisi ile 10 uluslararası kuruluş ve 24 sivil toplum kuruluşunun katıldığı konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru temsil etti.
Konferansta konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye'ye komşu ülkelerin çok ağır bir yük üstlendiklerini belirterek, Uluslararası toplum Suriye'ye komşu ülkelere daha fazla mali ve siyasi destek vermeli dedi.
Konferansta konuşan Koru, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerdeki ve bölgedeki durumu rahatlatmak için yeni ve sürdürülebilir bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğu ifade etti. Türkiye'nin 2,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve en çok sığınmacı kabul eden ülke olduğunu hatırlatan Koru, Türkiye uluslararası toplum adına sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için tüm kaynaklarını ve imkanlarını seferber etti diye konuştu.
Türkiye'deki sığınmacılara geçici koruma statüsü verildiğini ve Ocak 2016'dan bu yana ise çalışma izni sağlandığını belirten Koru, Suriye'nin geleceğini çocukların inşa edeceğini ve Suriyeli çocukların eğitiminin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Koru, Türkiye'deki 750 bin Suriyeli çocuğunun yaklaşık 400 bininin okula gidemediğine dikkati çekerek, yeni okul ve öğretmenlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Konferansın katılımcısı olan sivil toplum kuruluşlarından Tent Vakfı'nın kurucusu Hamdi Ulukaya da, Bu mültecilerin artık
kaçak ve illegal yollardan yabancı ülkelere girmelerinin ortadan kaldırılarak bunun yasal zeminin oluşturulması ve onlara iş verilerek topluma kazandırılması gerekiyor dedi.
Son Dakika › Güncel › Ban Ki-Moon Uluslararası Toplum Suriye'ye Komşu Ülkelere Daha Fazla Mali ve Siyasi Destek Vermeli -1 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?