LALE KÖKLÜ/ İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi'nde kalan savaş mağduru Suriyeliler, merkez içerisinde kendileri için oluşturulan pasajda açtıkları iş yerleriyle hem yurttaşlarının ihtiyaçlarını karşılıyor hem de elde ettikleri kazançla ailelerini geçindiriyor.
8 bin 63 kişinin barındığı merkezdeki pasajda camlarında Türk bayrağı asılı marketten telefon ve ayakkabı tamircisine, restorandan berber, tatlıcı ve parfüm dükkanlarına kadar birçok iş yeri, Suriyeliler tarafından işletiliyor.
Suriyeliler, hem barınma merkezinde kalan diğer sığınmacılara hizmet üretiyor hem de günlük ortalama 20 ila 50 lira arası kazanç sağlayarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Türkiye'ye 6 yıl önce sığınan berber ustası Atif Salih, AA muhabirine, ülkesindeki işini sığındığı barınma merkezinde de sürdürdüğünü, iki evladıyla eşinin geçimini buradan gelen parayla sağlamaya çalıştığı söyledi.
"Para kazanmak çok önemli değil"
İşlettiği berber dükkanından ayda ortalama 700-800 lira kazanç elde ettiğini belirten Salih, şunları dile getirdi:
"Türkiye'ye geldiğimden bu yana berberlik yapıyorum. Burada cüzi miktarda ücret alıyoruz, çok almıyoruz çünkü alım gücü zayıf. Para kazanmak çok önemli değil, birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz, destek oluyoruz, Türk hükümetine, Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Her zaman bizim elimizden tuttu. Allah onlara güç kuvvet versin."
Anne, babası ve 4 kardeşiyle barınma merkezinde kalan telefon tamircisi İbrahim Haccar, ülkesinde üniversitede okuduğunu ancak savaş yüzünden eğitimini bırakıp Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını anlattı.
Burada cep telefonu dükkanı açtığını, tamir ve satış yaptığını aktaran Haccar, "Çok şükür işlerimiz iyi. Türkiye'ye minnettarız, ev verdi, güvenliğimizi sağladı, iş yeri açmamıza yardımcı oldu, bize huzurlu bir yaşantı sundu, teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.
"Çalışarak ailemizi geçindirme şansını elde ettik"
Döner ustası Eymen Dalhi, ülkesinde de restoran işlettiğini ancak savaş yüzünden tüm hayatını geride bırakıp Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Dalhi, 5,5 yıldır Türkiye'de bulunduğunu ifade ederek, "Bir aydır çalışıyorum. İşlerimiz çok şükür iyi gidiyor. Kazancımız günlük değişiyor. Çalışarak ailemizi geçindirme şansını elde ettik. 12 kişi çalışıyor bu restoranda. Hepsi de konteynerlerde kalanlar. Ailemize bir şekilde kazanç sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
İdlib'in Cisr-i Şuğur kentinden 2,5 yıl önce Türkiye'ye gelen terzi Sahe Salaho da kazancının yeterli olduğunu, bir ay önce açtığı iş yerini geliri arttıkça yeni malzemelerle geliştirdiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Barınma Merkezinin Esnaf Sığınmacıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?