Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum nedeniyle 1-2 ay ekonomide belirsizlik görülebileceğini ancak nisan ayı ortasından itibaren vatandaşların önlerini daha rahat görebileceğini inandığını belirterek, "Bu referandum Türkiye için önemli bir dönüm noktasıdır. Güçlü Türkiye için, yönetimde istikrar için bir değişiklik yapılıyor. Bu sadece bugünü ilgilendiren bir konu değil." dedi.
Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Ortadoğu Fuar Merkezi'nde bu yıl altıncısı düzenlenen Penye, Tekstil ve Teknolojileri (PENTEX) Fuarı'nın açılışında, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Gaziantep'in Türkiye'nin önemli ticaret, ihracat ve pazarlama merkezine dönüştüğünü söyledi.
Tekstil sektörünün, sanayinin lokomotifi olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim alanında önemli bir birikime sahip olduğuna değinerek, "Tekstil ve hazır giyimin başarısının özünde şu var, bu dinamik bir sektör. İnanılmaz bir küresel rekabet var. Esneklik gerektiriyor. Gerçekten küresel trendleri ciddi bir takip gerektiriyor. Ar-Ge, markalaşma ve sürekli ürün gamında daha üst segmente geçişi gerektiriyor. Öbür türlü bu yoğun rekabetle baş etmek kolay değildir." diye konuştu.
Şimşek, tekstil sektörünün önemli istihdam sağlayan bir sektör olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İhracat geçen sene 6 milyar doları aştı. Bu da çok büyük bir başarı. Çünkü ihracatımızın yüzde 18,4'ü bu sektör tarafından gerçekleştiriliyor. Bu muazzam bir başarı. Dünya Ticaret Örgütü rakamlarına baktığınız zaman tekstilde biz dünyada ihracatta 6'ncı sıradayız. Dünya tekstil ihracatının yüzde 3,8'ini Türkiye yapıyor. Hazır giyimde de yine bu verilere göre 8'inci sıradayız. Dünya ihracatının yüzde 3,3'ünü Türkiye yapıyor. Bu sektörün Türkiye için nasıl önem taşıdığını, sanayimizin lokomotifi olduğunu ve nasıl bir istihdam sağladığının altını çizmek gerekiyor. Bu sektör küresel anlamda Türkiye'ye 2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmiş ama son yıllarda Türkiye, dünyaya açılmayla birlikte Türk firmalarının yurt dışında bu alanda yaptığı yatırım da 1,3 milyar doları bulmuş. Sektörün hakikaten Türkiye açısından ne kadar büyük bir önem kazandığını ne kadar lokomotif, lider rolü oynadığını ortaya koymaktadır. Sektörün geleceği markalaşmadadır, Ar-Ge'dedir."
"Muhtemelen en kötü geride kaldı"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünyada devlet desteğiyle markalaşma projesinin bir tek Türkiye'de olduğuna dikkati çekerek, "Farkı Ar-Ge, tasarım, lojistik alt yapı, esnek üretim modelleri, kalitede olacak. Çünkü öbür türlü küresel rekabetin en vahşi haliyle hissedildiği bu alanda bizim kazanımlarımızı korumamız, onların üzerine birikim sağlamamız zorlaşır." dedi.
Türkiye'nin büyük travmalar yaşandığını, bu travmaların etkisinin ekonomide de hissedildiğini aktaran Şimşek, şöyle devam etti:
"Muhtemelen en kötü geride kaldı. FETÖ ihanet şebekesiyle mücadele, genel anlamda bu jeopolitik kargaşanın getirdiği o ağırlık inanıyorum ki artık hafiflemeye başlayacak. Terörle mücadele Türkiye için varlık, yokluk mücadelesi. Bunda tereddüt yok. Biz o mücadeleyi de yapacağız, kalkınmayı da demokrasiyi de daha ileriye taşıyacağız. O konuda da en ufak bir tereddüt yok. Onun için muhtemelen en kötü geride kaldı diyorum. 1-2 ay referandum nedeniyle belirsizlik gibi görülebilir. İnanıyorum ki milletimiz nisan ortasından itibaren önünü rahat bir şekilde görecektir. Bu referandum Türkiye için önemli bir dönüm noktasıdır. Güçlü Türkiye için, yönetimde istikrar için bir değişiklik yapılıyor. Bu sadece bugünü ilgilendiren bir konu değil. Bugün şahsiyetler üzerinden yapılan tartışmalarla ilgisi alakası yok. Bu Türkiye'nin uzun vadeli, yeniden yapılanmasıdır. Bu bir rejim problemi değildir. Türkiye demokratik, laik bir hukuk devletidir. Bu 100 yıl önce çözülmüş bir sorundur."
-"İnanın bu sistem ileride sorunlara gebedir"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yönetimde daha etkin, daha büyük başarıyı sağlamak için çalıştıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Meclisimiz daha güçlü olacak. Yargımız bağımsız ve tarafsız olacak. Ama icrada iki başlılık olmaz. İnanın bu sistem ileride sorunlara gebedir. Bu haliyle ciddi sorunlara gebedir. Onun için Türkiye önümüzdeki 10 yıllarda yönetimde sorun yaşamasın. İcraat güçlü olsun, hızlı karar versin, önümüzü görebilelim. Hükümet kurulması bir sorun olmasın. Bizim derdimiz bugün değil. Bizim derdimiz çok uzun vadeli bir şekilde Türkiye'de yönetimde istikrarı sağlamaktır. Yönetimde istikrar, başarının çok önemli bir unsurudur. İstikrar ve reform bu ülkeyi uçurmuştur. Bu bu kadar açık ve basit. Biz ne diyoruz; Meclisimiz daha güçlü olacak. Denetim görevini yerine getirecek.
Yasaları çıkaracak. Yargımız bağımsız, tarafsız olacak. İcra, hızlı karar verecek. Çok başlı olmayacak. Orada da istikrar olacak. Önümüzü göreceğiz. Millet hem meclisi hem cumhurbaşkanını seçecek. Hem icrayı hem de yasamayı belirleyecek. Dolaylı olarak da yargıyı belirleyecek. Millet karar verecek. Bu kadar basit. Onun için inanıyorum ki nisan ayındaki bu referandum sonrasında ülkemizin önü inşallah açılacak. Hızlı bir şekilde ekonomi gündemine daha güçlü şekilde yoğunlaşacağız. Kalan bütün reformları hızlı bir şekilde yapacağız. İnşallah Gaziantep de Türkiye'de tekrar büyük bir çıkışın arefesinde diye düşünmek lazım."
Şimşek, konuşmaların ardından Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya ile fuarın açılış kurdelasını keserek, firmaların stantlarını gezdi.
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Şimşek: 'Muhtemelen En Kötü Geride Kaldı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?