Belediyeden Tarihe Yolculuk - Son Dakika
Güncel

Belediyeden Tarihe Yolculuk

Belediyeden Tarihe Yolculuk

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşayıp bugüne kadar tarihi mekanları görmeyenler için 'ücretsiz gezi' düzenliyor.

22.04.2013 10:38

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşayıp bugüne kadar tarihi mekanları görmeyenler için 'ücretsiz gezi' düzenliyor. Geziye katılanlara gittikleri mekanlar hakkında bilgiler verilirken çay ve simit ikram ediliyor. '93 Harbi' olarak anılan 1877- 1878 Osmanlı- Rus Savaşı sırasında çarpışmalara sahne olan Aziziye Tabyaları'nı 76 yaşında gören Fikri Coşkun, "Babam tabyaları hep anlatırdı. Şehirden görebildiğim bu tarihi mekanı ölmeden gezdiğim için çok mutluyum" dedi.

Merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Yoncalık Semti'nden hafta sonları saat 10.00 ila 14.00 arasında kalkan otobüslerle 250'şer kişilik gruplar, ilk olarak 5 kilometre uzaklıktaki Aziziye Tabyaları'na götürülüyor. Vatandaşlara tarihi mekanların dışında Palandöken Dağı ve 2011 kış oyunları için yaptırılan Kayakla Atlama Kulesi ile buz hokeyi salonları da tanıtılıyor.

Tabyalara giden vatandaşları Erzurum Kalkınma Vakfı'nda tarih araştırmacısı olarak görev yapan emekli öğretmen Abdurrahman Zeynal bilgilendiriliyor. Geziye katılanlara Aziziye Tabyaları'nın Çanakkale kadar önemli olduğunu vurgulayan Zeynal, "Aziziye Tabyaları kanlı savaşlara sahne olmuştur. Türk kadınının sembolu olan Nene Hatun, destanlaştığı Aziziye Tabyaları'nda yatmaktadır. Aziziye Tabyaları'nda 7'den 70'e herkes Rus'a karşı direnmiştir. Gelinlik ve geç kızlar, delikanlılar, nineler ve dedeler burada Rus'a geçit vermemiştir. Kahraman Türk kadını burada bir destan yazarak Rusların Akdeniz'e inme umudunu Aziziye Tabyaları'nın derinliklerine gömmüştür" diye konuştu.

Belediyenin düzenlediği tarihe yolculuk gezisine arkadaşı 79 yaşındaki Yusuf Güney ile birlikte katılan Fikri Çoşkun, unutulmaz bir gün yaşadıklarını söyledi. Abdurrahman Zeynal'ın anlattıklarını can kulağı ile dinleyen ve Rusların yaptığı vahşetlere 'Vay gavurlar' diyerek tepki gösteren Fikri Coşkun, "Kahvede otururken bu geziye katıldık. Babam da kardeşlerimle bana burada yaşananları anlatırdı. Ama gelip buraları gezme fırsatımız olmadı. Hocamızın anlattıklarını duyunca tüylerim diken diken oldu. Burayı hep merak ederdim. Ölmeden gelip gördüğüm için çok mutluyum. Gezide gördüğüm ve duyduklarımı arkadaşlarıma anlatıp onların da bu geziye katılmasını isteyeceğim" dedi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Belediyeden Tarihe Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement