"Benim servisçim sigara içmiyor" projesi 7 Mart 2013 Perşembe günü bir basın toplantısı ile başladı. Proje ile pasif içiciliğin zararlarına dikkat çekilmesi ve servis şoförlerinin doğru rol-model olması hedefleniyor. İstanbul'da 13 bin servisçiyi kapsayan "Benim servisçim sigara içmiyor" projesi önümüzdeki dönemde diğer illerde de başlayacak.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, pasif içiciliğin zararlarına dikkat çekmek ve insan sağlığını korumak amacı ile "Benim servisçim sigara içmiyor" projesini başlattı. Yeşilay Cemiyeti, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası birlikteliğinde hazırlanan projenin amacı servisçilerin gençlere doğru rol model olmaları yönünde farkındalık yaratmak. İşbirliği çerçevesinde okul ve iş yeri personel taşıyıcı servis araçlarında zararlı alışkanlıklar ile mücadelenin araç sürücülerine, öğrencilere ve kamuoyuna etkin bir şekilde duyurulması planlanıyor.
"Benim servisçim sigara içmiyor projesini Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ile birlikte tam destek veriyoruz" şeklinde konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, 21'inci yüzyılın en büyük salgınının sigara ve benzeri bağımlılar olduğunu, her yıl ülkemizde 100 bin, dünyada 5 milyonun üzerinde insanın sigaradan hayatını kaybettiğini vurguladı. Deniz "Gençliğimizin geleceği için sigara ile mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Programa katılan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız da "Benim servisçim sigara içmiyor" iş birliği projesi ile okul servis araçlarını kullanan şoförlerimizin sigara içmemeleri, içenlerin de sigarayı bırakmaları hedefleniyor. Aslında bu proje ile her türlü eğitim öğretim ortamında sigara içilmemesi ve her türlü bağımlılığın engellenmesi için yeni ve önemli bir süreci başlatmış oluyoruz" dedi.
"Yeşilay'ın yeni döneminde çizdiğimiz vizyonun önemli bir ayağını teşkil eden gençleri bağımlılıklardan uzak bir hayata teşvik etmektir" diyen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman "Gençlik, duygu ve düşünce olarak saf ve temiz olunan zamanların en önemli bölümünü teşkil eder. Bu yüzden gençliğimize her alanda örnek olarak onlara iyi rol- model olmamız gerekiyor" dedi.
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ise projenin tanıtımında "Servisçiler çocukların özellikle örnek aldığı kişiler. Bu proje ile sigara içmeyerek içenleri sigarasız bir hayata teşvik etmek temel amacımız" şeklinde konuştu.
Karbonmonoksit 48 Saat Araçta Kalıyor
Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda araçlarda sigara içildiği takdirde 48 saat karbonmonoksit partiküllerinin servis aracı içerisinde asılı kaldığı ortaya kondu. Özellikle konu çocuk servisleri olduğunda tehlikenin boyutları ortaya çıkıyor. Proje ile birlikte pasif içicilik neticesinde akciğer kanseri vakalarının çoğalmasına dikkat çekilmesi hedefleniyor.
Proje doğrultusunda okul ve şirketlerin personel servislerinde "Benim Servisçim Sigara İçmiyor" çıkartmaları yer alacak. Bu çıkartmalar servis aracı kullanıcısının bu konuda taahhüdü anlamını taşıyacak. Odaya bağlı 13 bin araç şoförüne bu çıkartmalar oda yetkilileri tarafından ulaştırılacak. Yeşilay Cemiyeti, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Esnaf Odası yetkilileri ortak tespitler yapmak için bilgilendirme ve sigaranın akciğerlere bir günde verdiği zararı gösteren karbon monoksit ölçüm testi denetimlerini gerçekleştirecek. Bu projeyle tüm servis araçlarında sigarasız ortam sağlamak ve servis şoförlerini de sigaradan uzak tutmak hedefleniyor. Proje önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde uygulanacak.
Son Dakika › Güncel › 'Benim Servisçim Sigara İçmiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?