Bodrum1cennetkoy'a Tekneler Akın Etti - Son Dakika
Güncel

Bodrum1cennetkoy'a Tekneler Akın Etti

Bodrum1cennetkoy\'a Tekneler Akın Etti

Muğla'nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü beldesinde asırlık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlarla kaplı Cennetkoy'a tekneler akın etti.

19.08.2012 15:24

7) BU CENNETE KIYMAYIN

Muğla'nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü beldesinde asırlık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlarla kaplı Cennetkoy'a tekneler akın etti. Günübirlik tur tekneleri ve özel yatları gören turizimciler, Cennetkoy'un turistik tesis yapılaşmasına açılacak olmasını bir kez daha kınadı. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin 2. Başkanı Galip Gür, Bende turizmciyim. Kesinlikle turistik tesis yatırımına karşı değiliz. Ancak tarih, kültür ve doğa gibi bir daha geri gelmeyecek güzellikleri ve değerlerimizi kaybetmemiz durumunda turizm yapılacak yerde turist bulamayız. Cennetkoy'a yatırım yapıp betonlaşmaya çevirecek olanlar ve ilgili bakanlıkların bu durumu bir kez daha gözden geçirmesini diliyoruz dedi.

Göltürkbükü beldesinde 1985-2003 yılları arasında uluslararası turizm ve yat dergileri tarafından mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olarak gösterilen ve 1. Derece Doğal SİT Alanı ilan edilen Cennetkoy balık çiftlikleri ve aşırı kirlilik nedeniyle gözden düştü. Bu gelişmelerin ardından koy, mavi yolculuk rotalarından çıkarıldı. Çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin verdiği uzun uğraşlar sonucu üç yıl önde yeniden hayata döndürülen Cennetkoy, gerçekten cennete döndü. Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Bodrum'a tatilciler günübirlik tur tekneleri ve yatlarla koya akın ederken bol bol yüzdü, cennette tatilin tadını çıkardı.

CONTEPE KOYU TAM KURTARDIK DERKENö

Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Bilge Contepe, verdikleri mücadele sonunda balık çiftliklerinin Cennetkoy'dan taşınmasını sağladıklarını, ardından düzenlenen kampanyalarla koyun temizlendiğini belirtti. Ancak bölgenin son birkaç aydır turizm tahsisleri nedeniyle yapılaşmaya açılma hazırlıklarının başladığını, bu nedenle Bodrumlu sivil toplum örgütleri olarak çok sert tepki göstermek amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten Contepe, Biz koyları kurtarmak için mücadeleden, onlar rant uğruna peşkeş çekmekten bıkmadı. Cennetkoy tam pislikten kurtuldu derken, bu kezde yapılaşmaya açılacak. Sırf rant uğruna değerlerimizin yitirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Gerek hukuki gerekse eylemsel tüm önlemleri alacağız. Bu koyu başkasına rant olsun diye değil gelecek nesillere miras bırakmak için kurtardık. Hevesleri kursaklarında kalacakö dedi.

PLANSIZLIĞA KARŞIYIZ

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin 2. başkanı Bodrumlu turizmci 49 yaşındaki Galip Gür de, duruma tepki gösterdi. Gür, Ben de turizmciyim. 1970'li yıllarda Bodrum'un en büyük otellerinden birini yaparken, 5 kat izni almıştım ama sadece üç kat yaptım. Bizler turizmden ekmeğimizi kazanan kişileriz. Kesinlikle turistik tesis yatırımına karşı değiliz. Ancak Bodrum'a dünyanın dört bir tarafından gelenler tarih, kültür ve doğa güzelliği için geliyorlar. Bu güzellikleri kaybedersek bir turist getiremeyiz. Cennetkoy mavi yolculuğun en güzel ve yarımadada en çok ilgi gören koyların başında geliyor. Buraya yatırım yapıp betonlaşmaya çevirecek olanlar ve ilgili bakanlıkların bu durumu bir kez daha gözden geçirmesini diliyoruz. Turistik tesis yatırımları mavi yolculuğun yapılmadığı ve deniz turizmi sektörüne darbe vurmayacak koylara yapılabilir. Bunun planlamasını da ilgili bakanlıklar yapmalı ve doğa, kültür ve tarihi önemi olan bakir koyları kesinlikle yapılaşmaya açmamalıö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum1cennetkoy'a Tekneler Akın Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement