Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörlüğü tarafından, Kanatlı et sektörü IPARD I uygulama örneklerinin değerlendirilmesi, sektör problemlerinin tartışılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi aynı zamanda IPARD II kapsamında paydaş beklentilerinin alınması amacıyla Elazığ İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda toplantı düzenlendi.
İl Koordinatörü Turan KARAHAN başkanlığında düzenlenen toplantıya; TKDK Malatya İl Koordinatörü M. Hanifi DERE, Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet GÜNEŞ, IPARD Programı kapsamında TKDK'dan destek alan sektör temsilcileri ve Bölgede broyler üretimi gerçekleştiren entegre tesis temsilcileri katıldı.
Toplantı öncesi İl Koordinatörü Karahan basın mensuplarına şu şekilde açıklama yaptı:
Değerli basın mensupları öncelikle sizleri şahsım ve Kurumum adına saygıyla selamlıyorum.
Değerli katılımcılar,
TKDK 2011 yılından beri birinci faz 20 ilde, 2012 yılından itibaren de 2. Faz 22 ilde olmak üzere toplam 42 ilde AB den sağlanan fonlarla IPARD (kırsal Kalkınma) programını uygulamaktadır.
IPARD programı kapsamında yapılan tüm destekler KDV den muaf geri ödemesiz hibe şeklindedir.
Program çerçevesinde başta tarım ve hayvancılık olmak üzere yaklaşık 14 farklı sektör desteklenmektedir. Bu sektörlerden bir tanesi de bu toplantı da değerlendirmesini yapacağımız Broiler kanatlı yetiştiriciliğidir.
Değerli Katılımcılar,
Kanatlı sektörü uzun yıllardan beri bölgemizde yapılan belirli alt yapıya sahip ve kültürü olan bir sektördür. Ancak son yıllarda değişik nedenlerle sektör ciddi anlamda darboğaza girmiş hatta bazı yerlerde atıl işletme şeklinde durma noktasına gelmişti.
Ancak, Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın uygulamış olduğu farklı destekler ve özellikle bakanlığın ilgili kuruluşu olan TKDK kanatlı yetiştiriciliğine verdiği % 65 e varan hibe destekleriyle hızlı bir gelişme trendine girmiştir.
Bu kapsamda bugüne kadar Elazığ ilinde 120 milyon yatırıma sahip 72 milyonu hibe olan 2.600.000 kapasiteli 103 işletmeye,
Malatya İlimizde 99 milyon lira yatırıma sahip 39 milyon lira hibe ödemesi gerçekleşen 63 işletmeye,
Aynı şekilde, Diyarbakır da 9,5 milyon lira yatırımlı 8 işletmeye
TKDK tarafından hibe desteği sağlanmıştır.
Tabiki kurumumuzun destekleriyle birlikte Elazığ-Malatya-Diyarbakır illerinde entegrasyon ayağını oluşturan ve şu an aramızda bulunan ulusal firmalarımızın yaptıkları yatırımlar aynı şekilde sektörün gelişimine öncülük etmiştir.
Kıymetli Katılımcılar,
Bugünkü toplantımızda bölgemizde kurumumuzun hibe destekleriyle hızlı gelişen kanatlı sektörünün her yönüyle ele alınmasını ve 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II döneminde sektörün hangi yönleriyle desteklenmesi gerektiği tartışılacaktır.
Bu toplantının başta sektöre, Bölge ekonomisine ve Ülke ekonomisine hayır ve bereket getirmesini diler İl dışından ve Elazığ' dan katılan siz değerli katılımcılara hoş geldiniz der saygılar sunarım.
Toplantıda; sektörde gelinen son durumla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Sektörün mevcut sorunları, sorunların giderilmesi adına çözüm önerileri sunuldu. IPARD I kapsamında destek alan işletme sahipleri sektörden paydaş kurumlardan beklentilerini ifade ettiler. Toplantı sonunda bir sonuç raporu hazırlandı.
Son Dakika › Güncel › Bölgesel Kanatlı Sektör Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?