Bulgaristan'da Sığınmacılar Sorunu - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Sığınmacılar Sorunu

Bulgaristan\'da Sığınmacılar Sorunu

İçişleri Bakan Yardımcısı Marinov: "Yapabileceğimizin sınırındayız, paramız hiçbir şeye yetmez"

10.10.2013 22:22

Bulgaristan İçişleri Bakanı Yardımcısı Vasil Marinov, ülkesindeki sığınmacı sorununa ilişkin, "Yapabileceğimizin sınırındayız, paramız hiçbir şeye yetmez" dedi.

Bulgaristan'ın son günlerde karşılaştığı en büyük sorunu olan Türkiye ile ortak sınırından kaçak yoldan geçen sığınmacılar, Sofya Büyük Belediye Başkanlığında görüşüldü. Belediye Meclisi özel bir toplantı yaparak, kenteki sığınmacı ve asayiş sorunlarını ele aldı.

Avrupa Birliğinin en yoksul üyesi olduğunu kabul eden Bulgaristan, büyük bir bölümü Suriyelilerden oluşan sığınmacılar sorununu aşamıyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Vasil Marinov, toplantıda, 4 bin sığınmacının yaşadığı başkentin kriz durumda olduğunu belirterek, "Yapabileceğimizin snırındayız, paramız hiçbir şeye yetmez" diye konuştu.

Marinov, Bulgaristan-Türkiye sınırına son bir ayda yapılan 115 kişilik sınır polis kadro takviyesinin yetersiz kaldığını, bunun, zor durumda olan devlete 500 bin avroya mal olduğunu söyledi.

Marinov, "Önümüzdeki hafta Avrupa Birliğinin 11 milyon avroluk fonundan bize yapabileceği maddi yardım belli olacak. Bu paranın ne kadarı bize ulaşacak daha belli değil" ifadesini kullandı.

Sofya'da en çok Cezayirli sığınmacıların suç işlediğini bildiren Marinov, "Yılbaşından bu yana kayıtlı hırsızlık vakalarının sadece 6'sı Suriyelilere ait, geri kalanlarının büyük bir bölümü Cezairlilere ait. Ancak onları iade etmek üzere tarifeli seferlerimiz yoktur, ülkelerine geri yollayamıyoruz" bilgisini verdi.

Marinov, Sofya'da, 2 bine yakını kadın ve çocuk, 3 bin 860 Suriyeli sığınmacı bulunduğunu kaydetti.

Sofya Belediye Başkanı Yordanka  Fandıkova da Bulgaristan'a gelen sığınmacıların yüzde 66'sının Sofya'ya yollandığını, belediye polisinin sınırlı olanaklara sahip olduğunu bildirerek, şehrin genel güvenliği konusunda takviye istedi.

-Bulgaristan'ın genel tavrı-

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev de Parlamento'nun İçişleri Komisyonu'nun huzurunda sığınmacılar krizi ile ilgili bilgi verdi. "Gerek Bulgaristan gerekse AB kritik bir durumla yüzleşmektedir" diyen Yovçev, "Bu soruna kısa vadede çozüm beklenmiyor, mülteci girişinin bundan sonra da sürmesi bekleniyor. Bulgaristan iki ayrı fon üzerinden AB'den maddi destek yardım görebilecek." diye konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova da ülkenin sığınma bekleyenlere kucak açması gerektiğini, devlet kurumlarının bu konudaki çalışmalarında işbirliği yapmaları gerektiğini savundu.

Bulgaristan'ın günümüzün en büyük sınavını vermek üzere olduğunu belirten Popova, "Suriye'yi terk eden kişiler alternatif seçim yapmak üzere değil, tek kurtuluş yolu olarak gördükleri için ülkemize geliyorlar. Onları ağırlamak bizim doğal görevimizdir" ifadesini kullandı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin de Bulgaristan Devlet Radyosuna yaptığı açıklamada, ülkenin sorun ile ilgili AB'den maksimum destek arayacağını söyledi.

Sığınmacı ağırlama sorumluluğunun yine de Bulgaristan'a ait olduğunu dile getiren Vigenin, "Bu sorun Milli Güvenlik Kurulunun huzuruna getirilecek kadar önemli bir konu sayılır" dedi. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Sığınmacılar Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement