HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (BUSKİ) arıtma tesisinde barajdan gelen suyun ilk kontrolü, 29 yıldır Japon balıkları kullanılarak yapılıyor.
BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin içme suyu ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ının, Doğancı ve Nilüfer barajlarından sağlandığını söyledi.
Barajlardan çıkan isale hattının yaklaşık 11 kilometrelik bir mesafeyle Dobruca İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'ne getirilerek suyun arıtıldığını belirten Çetinavcı, kentin içme suyu denetiminin de buradaki laboratuvarlarda titizlikle yapıldığını dile getirdi.
Çetinavcı, tesiste musluklardan alınan numunelerin her gün belirli zaman aralıklarında mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı bilgisini vererek, "Bunun yanı sıra yine her gün şehrin 30 ayrı noktasından aldığımız numuneleri burada gerek kimyasal gerekse bakteriyolojik analizlere tabi tutuyoruz. Dolayısıyla bu analizlerle şehrimizin içme suyunun dezenfeksiyon sisteminin sürekliliği sağlamış oluyoruz" dedi.
Suyun ayrıca 3 ay, 6 ay, 1 yıllık periyotlarda kimyasal, ağır metal ve radyoaktif analizlere de tabi tutulduğunu vurgulayan Çetinavcı, içme suyunun standardını belirleyen birtakım disiplinler bulunduğunu aktardı.
Ulusal ve uluslararası standartların birbirine paralel olduğunu vurgulayan Çetinavcı, "Sağlıklı bir içme suyunun hangi limitler içinde olması, kimyasallar, mineraller veya elementler içermesi gerektiği konusunda alt ve üst limit değerleri vardır. Günlük, haftalık ve farklı sayıda parametrelerle yaptığımız analizler, bu disiplinler içinde alt ve üst limitleri sağlayacak tarzda gerçekleştiriliyor ve Bursa halkına güvenli bir içme suyunu böylelikle temin ediyoruz" ifadesini kullandı.
İl Sağlık Müdürlüğü ile bazı sivil toplum kuruluşlarının da zaman zaman Bursa'nın içme suyunun hangi standart ve kalitede olduğuna dair analizler yaptıklarını söyleyerek, bu yönüyle kentin içme suyunun güvenli, sağlıklı ve emin biçimde üretildiğini kaydetti.
- Japon balıklarına güvenlik kamerasıyla takip
İsmail Hakkı Çetinavcı, 1985 yılında kurulan arıtma tesisinde o tarihten bu yana barajdan gelen suyun denetiminde, bir akvaryumda bulunan Japon balıklarından da yararlanıldığı bilgisini verdi.
Laboratuvardaki akvaryumun, süs amacıyla kurulmadığına işaret eden Çetinavcı, şöyle konuştu:
"Akvaryum içindeki su, ham sudur. Barajdan doğrudan tesisimize gelen, herhangi bir işleme tabi olmadan buraya ulaşan ham sudur. Dolayısıyla bu, Bursamızın bir şansıdır. Çoğu illerde arıtılmadan önceki su kaynakları, ağır metal, arsenik, cıva, bakır içerir. Bizim ise arsenik itibarıyla ele aldığımızda kabul edilebilir standart olarak 10 mikrogram/litre değeri var. Bu bir ara 50'ydi, 10'a düşürüldü. Yani çok rahatlıkla kabul edilebilir bir standarttır. Dolayısıyla buradaki balıklarımız, ağır metale karşı, biyolojik virüslere karşı çok hassastır. Burada balıklarımız sağlıklı ve güvenli bir şekilde yüzüyor. Akvaryumdaki 14 Japon balığı, laboratuvarda çalışan arkadaşlarımız tarafından gözlendiği gibi ayrıca akvaryumun yanında bulunan kamerayla de güvenlik odamızdan günün 24 saati görüntülü olarak takip ediliyor. Bugüne kadar başımıza gelmedi ama Allah korusun, balıkların toplu halde rahatsızlıkları veya ölümlerinin gözlenmesi halinde hemen buradaki vanaları kapatırız. Barajdan giren su, iki saat sonra tesisimizi terk ettiği için bu arada gerekli müdahaleleri de yapma imkanımız var. Bu nedenle balıkların da burada ayrı bir önemi var."
Son Dakika › Güncel › Bursa'nın içme suyuna 'Japon balıklı' kontrol - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?