Burundi'de İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana suikastinden sorumlu tutulan ve eski subay oldukları tespit edilen 10 şüpheliden 5'i tutuklandı.
Bujumbura Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında 5 eski askeri görevlinin tutuklandığı, 5'inin ise arandığı bildirildi.
Açıklamada, komşu ülkeleri ve Burundilileri söz konusu 5 şüphelinin bulunması konusunda işbirliğine çağırarak, şüphelilerin tutuklanmasına yardımcı olanlara ödül verileceği belirtildi.
Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu Nshimirimana'yı 2 Ağustos'ta hedef alan suikastten sonra ülkedeki şiddet eylemleri tırmandı.
Suikastten sonra düzenlenen saldırılarda 20 kişi hayatını kaybetti.
Hafta sonu ise eski Genelkurmay Başkanı Albay Jean Bikomagu silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.
Bazı gözlemciler, Tutsi etnik grubuna bağlı Bikomagu'nun Hutu etnik grubuna bağlı Nshimirimana'nın öldürülmesine misilleme olarak vurulduğunu kaydetmişti.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 120'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.
Son Dakika › Güncel › Burundi'de İstihbarat Başkanı Nshimirimana'nın Öldürülmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?