Çanakkale Savaşları gezici müzesi, Elazığ'da - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Savaşları gezici müzesi, Elazığ'da

Çanakkale Savaşları gezici müzesi, Elazığ\'da

Çanakkale Savaşları'nda kullanılan malzemelerin sergilendiği gezici müze, Elazığ'a geldi.

19.03.2014 00:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nda kullanılan malzemelerin sergilendiği gezici müze, Elazığ'a geldi.

Yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun sahibi olduğu Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi, Öğretmenevi önünde ziyarete açıldı.

Elazığ Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk, müzenin ziyarete açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, gezici müzenin Çanakkale'yi görme imkanı bulamayanlar için büyük bir fırsat olduğunu, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yaşamak adına müzede sergilenen eserleri herkesin görmesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Uslu da müzede sergilenen ve Çanakkale Savaşı'nda askerler tarafından kullanılmış silah, mühimmat, yiyecek ve giyecek gibi malzemeleri yaklaşık 30 yıldır yurt içi ve yurt dışından toplamak suretiyle 4 bin parçadan oluşan bir koleksiyon oluşturduğunu belirtti.

Topladığı parçaları Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nde sergilediğini dile getiren Uslu, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı için yürüttüğü proje kapsamında topladıkları savaş malzemelerini Türkiye'de il il dolaşarak halka sergilediklerini vurguladı.

Amaçlarının, Çanakkale Zaferi'nin ve Çanakkale ruhunun daha iyi anlaşılmasını ve gençlerin ruhunda iz bırakması olduğunu aktaran Uslu, bugüne kadar 22 il dolaştıklarını ve 23. duraklarını Elazığ olduğunu belirterek, "Dört bin parça eseri yani şehidimizin ve gazimizin elinin değdiği bir süngüyü, mermiyi, ayakkabıyı, potini Anadolu'da dolaştırarak o günleri anlatıyoruz, 1915'te Türk askeri Çanakkale Zaferi'ni nasıl bir ruh, imam ve kahramanlıkla kazandığını Anadolu insanına yaşatmak istiyoruz."

Çanakkale Zaferi ile Türk milletinin en büyük destanlarından birisini kanlarını dökerek tarihe yazan kahraman şehitlerin ve gazilerin göstermiş olduğu o vefakarlığı insanlara hatırlatmak ve yaşatmak adına yola çıktıklarını ifade eden Uslu, sözlerine şöyle noktaladı:

"Anadolu'da Çanakkale'yi anlatıyoruz. Anadolu'da Çanakkale'yi anlatmak demek Yahya Çavuş'u, Seyit Onbaşı'yı anlatmak demek ve en önemlisi Çanakkale'de doğan güneş Mustafa Kemal'i anlatmak demek. Anadolu'da Çanakkale'yi anlatıyoruz çünkü her evde bir Çanakkale ateşi var, bir Çanakkale şehidi var, bir Çanakkale gazisi var. 99 yıl önce bize Çanakkale Zaferi'ni kazandıran kahraman askerlerimizin torunlarına Çanakkale'nin ruhunu getirdik."

Elazığ'da bir hafta kalacak olan Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi tırı, buradan Bingöl'e geçecek.

Muhabir: İsmail ŞEN

Yayınlayan: Cemal Coşkun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Savaşları gezici müzesi, Elazığ'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement