Bölgesel entegrasyonun bölgesel refah ile sonuçlanacağı yönündeki beklentiler bu tarihsel rotanın geliştirilmesi yönünde bazı büyük projeler hakkında görüşmeler yapılmasına olanak sağladı.
Çin- Pakistan Ekonomik Koridoru, Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" girişimi ile başlattığı altı ekonomik koridorun başında geliyor. İkinci koridor Orta Asya'dan Türkiye'ye, üçüncüsü Avrasya'ya, uzanırken dördüncü Moğolistan ve Rusya'dan, beşinci Doğu Asya'dan ve altıncı koridor ise Hindistan üzerinden geçecek. Çin Pakistan Ekonomik Koridoru Projesi Çin'in Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika piyasalarına erişimini sağlayacak, aynı zamanda Pakistan'ın bölgesel bir ticaret ve üretim merkezine dönüşmesine olanak sağlayacaktır. 2013 yılında Mutabakat Muhtırasına dönüşen fikir, 2015 yılında resmi anlaşmalarla hayata geçti ve ilk ticaret faaliyeti 13 Kasım 2016'da gerçekleşti. Enerji, altyapı, turizm, tarım ve sosyo-ekonomik kalkınma ile ilgili yeni projeler tamamlandıktan sonra, koridorun projelerinin maliyetleri 54 milyar doları aşacak. Projenin tamamlanma süresi 2014'ten 2030'a kadar uzanıyor. Koridor kapsamında projelerin uygulanması için üç aşamalı bir zaman planlaması yapılmış durumda. Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli projelerin sırasıyla 2017, 2025 ve 2030 yılları ile tamamlanması bekleniyor.
Bildirildiğine göre, Çin Pakistan Ekonomik Koridoru projesi kapsamında Çin, Kaşgar'dan Gwadar'a 3218 kilometrelik bir yol inşa edecek ve bu koridor, sanayi bölgeleri, enerji birimleri, raylı yollar ve birçok başka entegre yatırıma sahip olacak. Uluslararası deniz taşımacılığı ve petrol ticaretinin önemli kesişme noktası Hürmüz Boğazı ağzında olan Gwadar Limanı, Orta Asya, Güney Asya ve Ortadoğu'yu birbirine bağlayan bir noktada yer alıyor. Bunun ötesinde söz konusu limanın Hint Okyanusu'na doğrudan ulaşıma imkân vermesi de ekonomik ve stratejik değerini artırıyor. Çin, hâlihazırda deniz ticaretini kendisi için riskli olan Güney Çin Denizi, Malacca Boğazı, Sri Lanka ve Pasifik üzerinden yapıyor. Bu da Çin gemilerinin bölgedeki ticaret ortaklarına ulaşması için yaklaşık 10 bin kilometre yol yapması anlamına geliyor. Bu koridor sayesinde Çin Malacca Boğazı'yla karşılaştırıldığında 5000 kilometre'den daha kısa olan alternatif bir rotaya sahip olacak; aynı zamanda Orta Doğu'ya ihraç edilen mallarla sağlanacak ihracat artışı ve koridor kapsamındaki tüm projelere girdi sağlayacak endüstriler yoluyla Batı Çin de gelişecek. Koridor Pakistan'ın daha fazla ticaret vergisi almasına, yeni sanayi bölgelerine kavuşmasına ve ulusal elektrik şebekesine 10,000 MW'lık ek kapasite yaratmasına da neden olacak. Özellikle enerji arzının iyileştirilmesi, Pakistan'ın tekstil, tarım ve imalat gibi ihracata yönelik yerli sanayilerinin gelişmesine, ihracatını artırmasına ve nihayetinde uzun vadede sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip olmasına olanak sağlayabilir. Hükümet ve ekonomi uzmanlarına göre Çin Pakistan Ekonomik Koridoru, 2020 yılı sonunda Pakistan'ın ekonomik büyümesini yüzde 2 oranında artırabilir. Koridor ayrıca ülkede her yıl 2 milyon istihdam olanağı, ihracat artışı ve ekonomik refah sağlayacak.
Son Dakika › Güncel › Çin'in Kazan-Kazan Stratejisi: Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?