Uluslararası alanda etkinliğini artırmak isteyen Çin, bu amaç için bir kart olarak gördüğü nükleer enerjide konumunu güçlendirmenin yollarını arıyor.
Çin, sivil nükleer enerji piyasasında tasarım, inşaat ve işletim alanlarında büyük bir ihracatçı konumunda. Çin yönetimi, dünyadaki tüm sivil nükleer enerji piyasalarına girmek için büyük bir çaba harcıyor ve dünya genelindeki birçok projeye dahil olmaya çalışıyor.
Çin, bu amaçla nükleer enerjiye büyük bir sermaye yatırımı yapıyor. Çinli nükleer enerji kuruluşları, sektörde birçok önemli parçanın ihracatını yaparak yabancı projelere dahil oluyor.
Çin'de şu anda işletimde olan 17 reaktör bulunuyor. Buna ek olarak 28 reaktör daha inşaat aşamasında. Bu rakam dünyada halen inşaatı süren nükleer reaktörlerin beşte ikisine karşılık geliyor.
Çinli uzmanlar, nükleer enerjinin, teknolojinin yanı sıra sermaye yoğunluklu bir sektör olduğuna vurgu yapıyor ve hassas bir konu olduğu için nükleer enerjide siyasi güven oluşmadan işbirliği yapılamayacağının altını çiziyor. Bu anlamda nükleer enerjide işbirliğinin sadece bir ticaret olmayacağı ve diplomasinin de bir alanı olduğu vurgulanıyor.
Çin, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle nükleer enerji alanında çeşitli anlaşma ve işbirlikleri üzerinde görüşmeler yapıyor. İngiltere Başbakan David Cameron ve Fransa Başbakanı Jean- Marc Ayrault'nun geçen hafta Çin'e kısa aralıklarla yaptığı ziyaretlerde de nükleer enerji konusu gündemdeki ağırlıklı konulardandı.
Çin'in Genel Nükleer Enerji Grubu'nun (CGN) İngiltere'de bulunan Somerset'teki Hinkley Point C projesine Fransız Electricite de France (EDF) ile dahil olması, dünyada son dönemde dikkati çeken nükleer enerji projelerinin başında geliyor. Çinli uzmanlar, gelişmiş bir ülke olan İngiltere'de Çin'in reaktör inşa etmesinin Çinli şirketlere dünya piyasasına girmek için iyi bir referans olabileceğini vurguluyor.
Çin Başbakanı Li Kıçiang, geçen hafta Fransız mevkidaşı Ayrault ile görüşmesinin ardından, Çin'in nükleer enerjide küresel piyasalara girme arzusunu açıkça dile getirdi ve iki ülkenin nükleer enerji piyasalarında işbirliğini geliştirme hedefini ortaya koydu.
Sektörün uzmanları, Çin ve Fransa'nın nükleer teknoloji alanındaki güçlerini, piyasa tecrübelerini, inşaat ve sermaye imkanlarını birleştirerek bu alandaki küresel piyasayı şekillendirmeyi hedeflediği şeklinde yorumlar yapıyor.
ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de ekim ayında Çin'i ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında Moniz, ikili işbirliğinin bir parçası olarak Çinli şirketlerin ABD'deki Georgia ve Güney Carolina'da bulunan nükleer tesislere ihtiyaç duyulan bileşenleri tedarik edeceğini söylemişti.
Pekin yönetimi, son olarak Başbakan Li Kıçiang'ın Doğu Avrupa ziyaretinde Romanya'da stratejik bir hamle yaptı. Li'nin ziyaretinde taraflar Çin'in CDN firmasının Romanya'daki Cernavado nükleer enerji tesisinin üçüncü ve dördüncü ünitelerinin inşaatına katılması için anlaşma imzaladı. - Pekin
Son Dakika › Güncel › Çin Nükleer Enerjide Güçlü Aktör Olmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?