Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı

Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı

Çin genelinde Müslümanlar ramazan ayını büyük bir dayanışma içinde geçiriyor Camilerde ramazan boyunca toplu iftarlar verilecek

06.07.2013 11:09

Çinli Müslümanlar (Hui) ramazan ayını, camilerde verilecek toplu iftarlarla birlik içinde geçirmeye hazırlanıyor.

Çin genelinde ramazan havası tam olarak hissedilmese de Müslümanların camilerde toplu olarak iftar açması gelenek haline dönüşmüş. Huiler, dayanışma kültürünün geliştiği mübarek ayda kendilerine has yemekleri ve Çin kültürüyle harmanlanan geleneklerle ramazan ayını birlikte geçirmeye çalışıyor.

Pekin'in en eski camisi olan 996 senesinde inşa edilen Niucie camisindeki din görevlilerinden Ma Hong, AA'ya, ramazan boyunca yüzlerce Müslümana hizmet verecek iftar sofraları kurulacağını söyledi.

Ma, orucunu açanların daha sonra camiden ayrılmayarak akşam, yatsı ve teravih namazını hep birlikte kılacağının altını çizerek, caminin külliyesinde ayrıca "Kadınlar Mescidi" olduğunu aktardı.

Caminin külliye kısmında Kuran-ı Kerim derslerinin yanı sıra temel ilmihal derslerinin de verildiğini ifade eden Ma, salı günleri ile cuma ve pazar sabahları Arapça dersi olduğunu belirtti.

-İmece usulü iftarlar-

Çinli Müslümanlar özellikle dini günlerde birlikteliğe büyük önem veriyor. Ülke genelindeki tüm camilerde benzer görüntüler yaşanırken, tüm iftar ve organizasyonlar camilerde imece usulü yapılıyor ve iftar saatleri panayır yerine dönüyor.

Niucie camisi cemaatinden Ma Vey de  "Ramazan ayı boyunca iftarlarımızı genelde camide kurulan iftar sofralarında açmaya gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

İftar sofralarının camide de hazırlandığını kaydeden Ma, insanların kendi evlerinde yaptıkları yemekleri de getirerek herkesle paylaştığın belirtti.

Ma, ramazan dayanışmasının önemini vurgulayarak, iftar için camiye gelemeyenlere de yemek götürdüklerini, ayrıca isteyenlerin gelip yemeklerini alarak evlerinde oruçlarını açtığını söyledi.

Ülke genelinde hayırseverler, camilerdeki iftar organizasyonlarına sponsor olabiliyor.

-Çinli Müslümanlar ve kültürleri-

İslam medeniyeti ile Çin uygarlığını harmanlayan Çinli Müslümanlar, bu derin kültürü sosyal yaşamlarından yemeklerine kadar yansıtmış.

Çin genelinde farklı bölgelerde yaşayan Müslümanların ortak yemeklerinin yanında bölgesel yemekler de dikkati çekiyor. Kuzey ve Batı bölgelerde yaşayan Müslümanların sofralarında hamur işi ve et ağırlıklı yer alırken, güney ve doğu kesimlerde deniz mahsulleri ve pirinç daha fazla tüketiliyor.

Çinli Müslümanların en bilinen yemeklerinin arasında la mien (Çin makarnası) dikkati çekerken, buharda pişen etli ve sebzeli mantı çeşitleri, et suyunda kuzu eti ile haşlanan ekmek yemekleri, güllü pirinçli tatlılar ve börek çeşitleri iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.

Huiler, ibadethanelerin mimarisinden sosyal yaşantılarına kadar İslamiyet'in Çin'e girmesinden bu yana ülkenin önemli unsurlarından.

Çin'de bin yıldan eski birçok cami bulunuyor ve tarihi camilerin birçoğu Çin mimarisinde inşa edilmiş. Sadece başkent Pekin'de 72 cami bulunuyor.

Ülkenin tarih ve kültür birikimine büyük katkıda bulunan Çinli Müslümanların İslamiyeti kabulü ise çok eskilere dayanıyor ve Müslüman Araplarla ilk temasları 628 yılı olarak kabul ediliyor. Bunlara ek olarak ülkenin güneyindeki bugünkü Guangdong ve Fucien eyaletlerinde sahabe kabirleri bulunuyor ve güney bölgelerde İslam'ın tebliğini ilk olarak onların yaptığı kaydediliyor.

Çin'in tarihten beri coğrafi büyüklüğü nedeniyle birçok bölgesinde birbirine yakın dönemlerde farklı etkileşimlerle İslamiyet'in yayıldığı ifade ediliyor.

Çinli Müslümanların, özellikle Ming Hanedanlığı döneminde büyük itibar kazandığı belirtilirken, birçok imparatorun lütfuna mazhar olduğu ve devletin üst kademelerinde görevler üstlendiği aktarılıyor.

Ülkedeki 56 etnik azınlıktan 10 tanesi Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang adlı etnik azınlıklar yoğun olarak Çin'in kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor. Huilerin ve Uygurların ayrıca, Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesinin yanı sıra, bazı eyaletlerde Müslümanlara ait küçük otonom yönetimler bulunuyor. - Pekin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement