Cizre Fen Lisesi Proje Yarışmasında Dünya İkincisi Oldu - Son Dakika
Güncel

Cizre Fen Lisesi Proje Yarışmasında Dünya İkincisi Oldu

Cizre Fen Lisesi Proje Yarışmasında Dünya İkincisi Oldu

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram’ın kimya alanında geliştirdiği “An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers” (Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek için Alternatif Bir Yöntem) Projesi Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı’nda dünya ikincisi oldu.

08.05.2014 16:35

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram'ın kimya alanında geliştirdiği "An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers" (Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek için Alternatif Bir Yöntem) Projesi Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı'nda dünya ikincisi oldu.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bu yıl 8.'si düzenlenen AB onaylı IYIPO (International Young Inventors Project Olympiad) Proje yarışmasında Cizre Fen Lisesi Müdür Başyardımcısı ve kimya öğretmeni Şerif Balcan'ın danışmanlığını yaptığı 10 sınıf öğrencisi Miryem Bayram'ın kimya alanında hazırladığı "An Alternative Method To Reduce The Duration Of The Dissolution In The Nature Of Polymers" (Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek için Alternatif Bir Yöntem) Projesi ile Dünya İkincisi olarak Gümüş Madalya kazandı. Tiflis kentinde proje sunumlarıyla başlayan yarışmaya bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, mühendislik dallarından 43 farklı ülkeden 124 finalist proje katıldı. Dünyanın farklı yerlerinden gelen genç mucitler yapmış oldukları projeleri 2 gün boyunca ilgili branş jürilerine ve gelen ziyaretçilere İngilizce olarak sundu.

İki gün devam eden yarışmada Gürcistan Avrupa Birliği Başkanı Philip Dimitrov, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı Lia Gigauri, Ulusal Patent Enstitüsü Genel Müdürü Irakli Gvaladze ve Uluslararası Karadeniz Üniversitesi Rektörü Şevket Ercan Tunç'un yer aldığı komitede Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram'ın kimya projesi dünya ikinciliğine layık görüldü ve Gümüş Madalya ile ödüllendirildi.

"BU PROJE POLİMERLERİ DOĞADA BERTARAF EDİYOR"

Kimya alanında geliştirdiği projesinin dünya ikincisi olmasından dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Cizre Fen Lisesi öğrencisi Miryem Bayram, "Bu projemizde Polimerlerin doğada çözünme süresini düşürmek için alternatif bir yöntem geliştirdik. Doğada bu polimerler çeşitli yöntemlerle dönüştürülüp geri dönüşüm çalışmaları yapılıyor fakat bunların maliyeti çok yüksek. Bu yüzden bizde polimerlerin çözünmesini sağlayarak doğada bertaraf olmasını sağladık ve bunu yaparken de deneylerimizde bentonint madenini kullandık. Bentonint ülkemizde kullanım alanı çok kısıtlı bir konumda ve dünya rezervinin yüzde 15'inde bulunuyor fakat kullanılmıyor. Bizde ülke ekonomimize katkı sağlamak için bu maddeyi deneylerimizde kullandık ve çok iyi sonuçlar elde ettik. Projenin dünya ikincisi olmasından dolayı çok mutluyum. Bu anlamda bizden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Cizre Fen Lisesi'nin açıldığı günden bu yana öğrencileri araştıran, sorgulayan fen bilimleri hususunda dünyayla yarışacak seviyeye getirmeye çalıştıklarını belirten Fen Lisesi Müdürü Selim Duran, "Öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası bir çok yarışmaya katılıyor. Hazırladıkları projelerle ülke ve dünya genelinde ciddi dereceler aldılar. Öğrencilerimiz geçen sene bizi Brezilya'da temsil edip bu yılda Gürcistan'da 8'si düzenlenen Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı'nda öğrencimiz Miryem Bayram dünya ikincisi olarak döndü. Elde edilen bu başarı bizim Ülkemiz, ilimiz, ilçemiz ve okulumuz adına çok gurur verici bir durum. Biz Cizre Fen Lisesi olarak öğrencilerimizin daha iyi yerlere ve başarılar elde etmesi için öğretmenlerimizle, idarecilerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız da bizleri yalnız bırakmayan Kaymakam Şenol Koca'ya, Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş'a ve Cizre TSO Başkanı Süleyman Çağlı'ya teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"BU BAŞARI ÜLKEMİZ VE BÖLGEMİZ ADINA ONUR VE GURUR VERİCİ"

Cizre Fen Lisesi Öğrencisi Miryem Bayram, elde ettiği Dünya ikinciliği ve kazandığı Gümüş Madalya ile beraber Okul Müdürü Selim Duran ve Müdür Başyardımcısı ve Kimya Öğretmeni Şerif Balcan ile birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü M.Emin Bozkuş'u makamında ziyaret etti. Ziyarette Miryem Bayram, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bozkuş'a projesi ile ilgili Türkçe ve İngilizce kısa bir sonum yaptı.

Makamında proje yarışmasında dünya ikincisi Miryem Bayram'ı ağırlayan Milli Eğitim Müdürü M.Emin Bozkuş, "Öğrencimizin geliştirdiği bu projenin Türkiye dışındaki bir dış ülkede Dünya ikincisi olması bizi gururlandırdı, onurlandırdı ve büyük bir mutluluk yaşattı. Cizre Fen Lisemiz özverili bir ekiple takdire şayan bir şekilde bilim ve eğitimde çok güzel şeyler başarıyor. Biz Milli Eğitim camiası olarak öğrencimizin elde ettiği bu başarıda emekleri olan Fen Lisesi idareci ve öğretmenlerini tebrik eder başarılarının devamını dilerim" şeklinde konuştu. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cizre Fen Lisesi Proje Yarışmasında Dünya İkincisi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement