Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, "İşin özü üniversite devletin olmaz, devlet üniversitesi de olmaz. Bizim anladığımız bu üniversiteler devlet kurumları değildir. Onların mensupları da devletin memurları değildir, olmaması gerekir. Bizim üniversite serüvenimizde atladığımız, yakalayamadığımız belki en büyük hastalık da budur" dedi.
Prof. Dr. Laçiner, Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen üniversitenin 2014-2015 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABD ve Rusya gibi ülkelerde devlet üniversitesi unvanına sahip üniversiteler bulunduğunu söyledi.
Bu üniversitelerin devlet tarafından kurulan ve desteklenen üniversiteler olduğunu belirten Prof. Dr. Laçiner, "İşin özü üniversite devletin olmaz, devlet üniversitesi de olmaz. Bizim anladığımız bu üniversiteler devlet kurumları değildir. Onların mensupları da devletin memurları değildir, olmaması gerekir. Bizim üniversite serüvenimizde atladığımız, yakalayamadığımız belki en büyük hastalık da budur" diye konuştu.
Üniversite kelimesinin etimolojik özüne inildiğinde kendi kararlarını kendisi alan, bunu da kendi koyduğu kurallarla alan akademik mülahazalarla her işini yapan kimsenin karışmadığı kurumdan, bir evrenden bahsedildiğine dikkat çeken Laçiner, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yani üniversite, dev şirketlere veya herhangi bir yere bağlı olmayan kendi kurumlarıyla çalışan yerdir. Bu açıdan Türkiye'nin Osmanlı'dan Selçuklu'dan bu yana bazı talihsizliklerle karşılaştığını görüyoruz. İşin aslı devlet adamlarının üniversiteye, eğitime önem vermemesi değil. Fatih Sultan Mehmet'in, Yavuz Sultan Selim'in, Kanuni'nin Selçuklu'nun büyük hükümdarlarının hepsi eğitime çok büyük önem vermişlerdir. İçlerinde hükümdarlığın dışında fikir adamı olan bilim insanı olacak kadar, sanatkar olacak kadar ileri gidenler de vardır. Bizim talihsizliğimiz bir yönüyle tarihimiz ama eğitim açısından talihsizliğimiz devletin merkezi olması, çok kuvvetli olması ve üniversitelerin üzerinde elinin çok kuvvetli bir şekilde tutmasıdır. Yani Fatih Sultan Mehmet vardır Osmanlı Devleti'nde ikinci bir insan da yoktur. Çıktığı zaman da devlet tepesine iner ve onu yaşatmaz. Avrupa'nın o dönem için talihsizliği siyasi açıdan belki dezavantajı eğitim açısından ki avantajı şudur; bu kadar üniversitelere müdahale edebilecek devletleri yoktur. Merkezi idare o kadar kuvvetli değildir."
Törende, profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrolarına akademik yükselişleri gerçekleştirilen personele cübbeleri giydirilip belgeleri teslim edildi.
Ayrıca gazeteci yazar Taha Akyol'a "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi" alanında fahri doktora unvanı verildi. - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Çomü'de Akademik Yıl Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?