Çöplüktü Hastane Oldu - Son Dakika
Güncel

Çöplüktü Hastane Oldu

Çöplüktü Hastane Oldu

Yardımeli Derneği'nin Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaptığı kadın doğum ve çocuk hastanesi, gelecek yıl hizmete açılacak.

05.12.2014 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Somali'de çöp toplama ve atık biriktirme alanı üzerine kurulan Yardımeli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin gelecek yıl hizmete açılacağı belirtildi.

Yardımeli Derneği Somali Koordinatörü Mehmet Çitil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de temeli atılan hastanenin, 2015 yılında hizmete gireceğini söyledi.

Hastane projesinin tamamının Türk hayırseverlerin yardımlarıyla gerçekleştiğini vurgulayan Çitil, "Kadın doğum ve çocuk hastanesi, 100 yatak kapasiteli, içinde 6 poliklinik, acil müdahale odaları, 2 ameliyathane, 2 doğum odası, yeni doğan bebek bakım ünitesi ve diğer kısımlardan oluşacak" dedi.

Çitil, Somali'deki çocuk ölümlerini azaltmayı amaçladıklarını dile getirerek, "Kurulacak hastane, Doğu Afrika'nın en büyük ve modern kadın doğum ve çocuk hastanesi olup, 7 dönümü kapalı 40 dönüm alana sahip bulunmaktadır" diye konuştu.

Yardımeli Derneği Somali Koordinatörü Mehmet Çitil, hastane kurma projesini Somali devletine aktardıklarında, çöplerin ve atıkların toplandığı arazinin kendilerine tahsis edildiğini, Türk hayırseverlerin yardımlarını değerlendirme adına kendilerinin yılmadan alanı çöplerden temizlediklerini anlattı.

Çitil, söz konusu araziden 7 bin ton çöp, moloz ve atık temizlediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Hastanenin tüm betonu, harcı elde taşınmak suretiyle döküldü. Tahmini 1,5 milyon kova harç, elde taşınarak hastane binası yükseldi. Bugün artık inşaatın bitmesini ve Somali'nin tam teşekküllü bir kadın doğum ve çocuk hastanesine kavuşmasını bekliyoruz. Allah hastanenin yapılmasına katkı sağlayan hayırseverlerden razı olsun."

Birleşmiş Milletler'in geçen yıl açıkladığı rapora göre, dünya genelinde 6milyon 600 bin çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybediyor. Yaşamını yitiren çocukların yaklaşık yarısının Afrika ülkelerinden olduğu ifade ediliyor. Afrika'daki çocuk ölümlerinin başlıca sebeplerinin arasında "Enfeksiyon, erken doğum esnasında ya da sonrasında yaşanan komplikasyonlar, zatürre, ishal ve sıtma, HIV ve diğer hastalıklar" gösteriliyor.

Somali'de çocukların 0-5 yaş aralığında ölüm oranlarına ilişkin kesin veriler olmasa da "yüksek olduğu" belirtiliyor. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çöplüktü Hastane Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement