Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Başkanı Muhammed Fereç, Türkiye'deki barış sürecinin Kürtler için altın bir fırsat olduğunu söyledi.
Yekgirtu Başkanı Fereç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış sürecinin mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, "Barış süreci, Kürtler için altın bir fırsattır, en çok Kürtlerin faydasınadır. Türkiye'de 30 yıldır akan kan durdurulmalı. Kürtler, siyasetle haklarını talep etmeli. Sorunun çözüme kavuşturulması için her iki tarafın kararlılığını görüyoruz. Bu süreci baltalamayı hedefleyen politikalara karşıyız" diye konuştu.
" AK Parti'nin yaptığını Türkiye'nin uzun tarihinde kimse yapamadı" diyen Fereç, şöyle devam etti:
"Onun için bu barış sürecinin mutlaka devam ettirilmesi lazım. Biz ayrımcılığa karşıyız. Ne farkımız var? Seni de beni de Allah yarattı. Bizi ayıran yanlış politikalardır, sömürgeci mantıktır, yabancı fikirlerdir. Biz Müslümanız, insanız. Hazreti Ali'nin dediği gibi dinde de, insanlıkta da kardeşiz. Nasıl savaşırız? Birbirimize saygı göstermeliyiz."
Fereç, 1960'tan beri bölgede etkisi olan güçlü bir siyasi hareket olduklarını, Baas rejimi döneminde, Kürt halkının haklarına kavuşması için ciddi bir mücadele verdiklerini, bunun için birçok parti mensubunun ağır bedeller ödediğini kaydetti.
Bütün zorluklara rağmen eğitimli, şuurlu bir kadro yetiştirdiklerini anlatan Fereç, "Sivil bir partide kaba güce değil akla önem verilmeli. Sorunlar diyalogla çözülmeli. Biz siyasetimizi hep bu anlayış üzerinden şekillendirdik" diye konuştu.
Bağdat ile Erbil arasındaki sorun yeni değil
Bağdat ile Erbil arasında petrol ihracı ve bütçe konularında yaşanan sorunun yeni olmadığını, 11 yıldır yaşandığını hatırlatan Fereç, Kürtlerin, idari tecrübesinin Bağdat'tan daha fazla olduğunu savunarak, şunları söyledi:
"Baas rejimi yıkıldığında bizim siyasi partilerimiz vardı. İyi imkanlarımız ve peşmerge gücümüz hazırdı. Mesela bizim Kürdistan bölgesi olarak Petrol ve Gaz Yasamız var. Fakat Irak'ta öyle değil. Hala Baas rejimin yaptığı yasayı uyguluyorlar. O yasayı bize de uygulamak istiyorlar. Söz konusu yasa, hem Kürt hem de Irak halkının sırtını dayadığı doğal kaynaklar için çok tehlikeli."
Yeni hükümetin gecikmesi
IKBY'de seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen yeni hükümet kurulamadı. Fereç, konuyla ilgili bütün partilerin içerisinde yer aldığı bir koalisyon oluşturulmak istendiği için hükümetin kurulumunda gecikme yaşandığına dikkat çekerek, "Her kesimin gönlü olsun ve temsiliyet gerçek anlamda yerini bulsun diye ilk defa bütün partiler, hükümette birleştirilmeye çalışılıyor. Tabi bu, kolay bir iş değil. İnşallah yakında bir sonuç alınır ve halkın bu konudaki kaygıları giderilir" dedi.
Koalisyona dahil olması istenen partilerin doğal olarak bazı taleplerde bulunduğunu kaydeden Muhammed Fereç, "Biz de parti olarak halkımıza daha fazla hizmet için kabineden bazı bakanlıklar istedik" ifadesini kullandı.
Yekgirtu olarak geni katılımlı bir hükümetten yana olduklarını vurgulayan Fereç, bölge halkının mevcut parçalanmışlıktan artık bıktığını aktardı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 21 Eylül 2013'de yapılan genel seçimlerde, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) sonra 4'üncü parti olan Yekgirtu, muhafazakar bir siyasi hareket olarak biliniyor. - Erbil
Son Dakika › Güncel › Çözüm Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?