Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, birçok gelişmiş ülkenin, yıllarca Türkiye'ye gelip bazı eleştirilerde bulunduğunu ve Türkiye aleyhinde cezaevleriyle ilgili spekülasyonlar yaptığını belirterek, "Bugün artık Türkiye bu konuda sadece gelişmekte olan ülkelere değil, gelişmiş ülkelere de örnek teşkil edebilecek, onlara ders verebilecek bir konumda olduğunu da gururla göstermektedir" dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) ile TİKA arasında ceza infaz kurumlarının bilgi birikimi ve deneyiminin diğer ülkelerle paylaşılması amacıyla düzenlenen işbirliği protokolü imzalandı.
CTE binasında düzenlenen imza töreninde konuşan Çam, "Yıllarca Türkiye'ye gelip birtakım eleştiriler yapan bazı gelişmiş ülkeler, Türkiye aleyhinde cezaevleriyle ilgili olarak birtakım spekülasyonlar yaparken bugün artık Türkiye, bu konuda sadece gelişmekte olan ülkelere değil, gelişmiş ülkelere de örnek teşkil edebilecek, onlara ders verebilecek bir konumda olduğunu da gururla göstermektedir." dedi.
TİKA'nın desteğiyle hazırlanan 650 takım infaz koruma memuru üniforması ve ayakkabının Somali'ye gönderileceğini hatırlatan Çam, Türkiye'de çalışan personelle Somali'deki personelin aynı kıyafeti giyeceğini ifade ederek, "Ülkemiz açısından gurur verici bir tablo bu." ifadesini kullandı.
TİKA'nın Afrika başta olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkeye Türkiye'nin tecrübelerini, birikimlerini ve başarılarını aktarmaya gayret göstereceğini belirten Çam, imzalanan protokolün yapılacak bu yardımların çatısını oluşturacağını söyledi.
Çam, Kosova'daki cezaevlerinde iki bin kadar hükümlünün ekmek ve gıda ihtiyacını karşılamak için kurulması planlanan altyapı hizmetleri çerçevesinde bir fırının da hizmete gireceğini sözlerine ekledi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da yaptığı konuşmada, TİKA'nın uluslararası alandaki çalışmalarını gurur ve iftiharla takip ettiklerini vurguladı.
Yıldırım, ceza infaz kurumları olarak özellikle hükümlülerin iş ve meslek eğitimleri konusunda ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade ederek, iş yurtları çatısı altında, gelişmiş infaz sistemlerine de model olabilecek iş eğitimi ve üretimi modeli oluşturduklarını dile getirdi.
Söz konusu modelin hem hükümlüler hem de toplum açısından çok önemli sonuçları olduğunu kaydeden Yıldırım, gelinen nokta itibariyle ceza infaz kurumlarındaki üretim faaliyetlerinin, hükümlülerin meslek sahibi olma ve sosyal hayata kazandırılmaları noktasında büyük fayda sağladığına işaret etti.
Yıldırım, yapılan ürünlerin uluslararası alanda kullanılması hususunda çalışma başlattıklarına dikkati çekerek, "İhtiyaç duyulan her alanda olduğu gibi özellikle az gelişmiş ülkelerdeki faaliyetleri koordine eden TİKA ile bu noktada kurumumuzun yolları kesişmiş oldu. Bu işbirliğinin ilk örneği olarak bugün TİKA'nın desteğiyle üretilmiş olan 650 takım infaz koruma memuru üniforması, ayakkabı ve sair donanım hazır edilmiş durumda ve TİKA'nın yardımıyla Somali infaz koruma personeline ulaştırılacak." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Cte ve Tika Arasında İşbirliği Protokolü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?