Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben belediye başkanlığım döneminden bu yana, ne zaman sorulduysa başkanlık sistemini hep savundum geldim. Diyorum ki: Türkiye eğer başkanlık sistemiyle yönetiliyor olsaydı, bugün bulunduğumuz yerin kesinlikle çok daha ilerisinde olurduk. Çünkü mevcut sistem hükümetlere çok ciddi patinaj yaptırıyor" dedi.
Erdoğan, Atatürk caddesinde düzenlenen Bursa toplu açılış töreninde, halka hitap etti.
"Pensilvanya ile işbirliği tutan, kirli ilişkilere giren ve bu kirli ilişkileri şu anda Parlamento'nun içinde de devam ettiren bu yanlış yapılanma, onları er geç bir yere taşıyacak" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Yahu siz dünyanın her yerinde tüm imkanlarını, tüm gücünü Türkiye'ye zarar vermek, Türkiye'yi sıkıntıya sokmak, Türkiye'yi şikayet etmek için kullanan bir yapıyla nasıl yoldaşlık edersiniz? Yoldaşlık edecekseniz, işte Bursa burada. Bursalılarla yoldaşlık edin, Erzurumlularla, Trabzonlularla, Antalyalılarla yoldaşlık edin, velhasıl milletimizle yoldaşlık edin. Bu mesele parti meselesi değil. Bu mesele benim şahsi meselem hiç değil. Bu mesele 'düşmanımın düşmanı dostumdur' mantığıyla hareket edilebilecek bir mesele de değil. Bu mesele milletin bekası meselesidir, ülkenin geleceği meselesidir. Çete kurup, seçilmiş hükümete, Başbakana, siyasete, milli iradeye karşı darbe yapma teşebbüsünde bulunanlara payandalık edenleri milletimiz affetmez"
Milletin değil, darbecilerin, çetelerin yanında saf tutanların bu tercihlerinin hesabını millete verdiklerini, bundan sonra da vereceğini belirten Erdoğan, "Benim bunları ifade etmemden rahatsız olanlar, bunun için Cumhurbaşkanlığını sorgulayanlar dönüp kendilerine baksınlar. Ne demiş atalarımız: 'Asıl azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar onun da aslı ayrandır' demişler" görüşüne yer verdi.
"Elinde molotofla terör estiren insanlara sahip çıkamayız".
"Bizim aslımız belli, abdestimizden şüphemiz yok ki, namazımızdan şüphemiz olsun" diyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizden bu millete, bu ülkeye zarar gelecek bir şey sadır olmaz. Çünkü bizim murakıbımız bizzat milletimizin ta kendisidir. Çıkıyor bir tane siyasi genel müdür diyor ki 'ben o teröristlerin önünde yürürüm.' Yani eli molotoflu, elinde her türlü sapan, taş var, neymiş genç. 'Onların önünde yürürüm' diyor. Bir defa elinde molotof, sapan, misket varsa, bütün bunlarla beraber halkın her türlü dükkanına, arabasına, aracına her şeyine saldırıyorsa, bunlar teröristtir, bunun başka izahı yoktur. Onun önünde yürüyeceğini söyleyen kişi de ondan nasibini almış demektir."
Ülkenin huzura, refaha ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak şu anda İç Güvenlik Yasası ile alakalı atılması gereken adımların, ülkenin aydınlık yarınları için önemli olduğuna inandığını söyledi.
Erdoğan, "Çünkü elinde molotofla ülkenin her yerinde terör estiren insanlara sahip çıkamayız. Bunun bedelini ağır ödedik. Bunun bedelini ağır ödeyen bir Başbakan olarak, Cumhurbaşkanlığı makamında da buna seyirci kalamayız. Yeter ki bir an önce Meclis Genel Kurulumuzdan geçsin, bizlere de gelsin" şeklinde konuşacak.
-Başkanlık sistemi
Türkiye'nin gelişeceğini, büyüyeceğini ifade eden Erdoğan, ancak bunu içeride de dışarıda da hazmedemeyenlerin olduğunu söyledi.
Türkiye'de yeni ihtiyaçların doğduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu yeni ihtiyaçları karşılamak için de yeni yollar, yeni yöntemler bulunması ve hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin bu çerçevede Türkiye'nin gündemine gelmiş konular olduğuna işaret eden Erdoğan, bugün dünyanın gelişmiş ülkelerine, hızlı karar alma, hızlı icraat ortaya koyma kabiliyetine sahip devletlerine bakıldığında çoğunun başarısının arkasında Başkanlık sisteminin olduğunun görüldüğünü kaydetti.
-"Türkiye çok başlılığın bedelini defalarca ödedi"
Erdoğan, 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi, 10 ekonomisi haline getirmek için bu konuları konuşmak, tartışmak ve süratle hayata geçirmek durumunda olunduğunu belirterek, Türkiye'nin 'çok başlılığın' bedelini defalarca ödediğini söyledi.
Geçmişte yaşanılan krizlerde mevcut sistemin zaaflarının çok önemli rolü olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
" Biz diyoruz ki madem bu gömlek, bu bedene dar geliyor, gelin daha iyisini, daha güzelini, daha faydalısını getirelim. O şekilde yolumuza devam edelim. Diyorlar ki 'Başkanlık sisteminde denetim mekanizması yok'. Bunlar gerçekten dört dörtlük cahil. Şu anda Amerika'daki sistemde denetim yok mu? Bir sağlık reformunu sayın Obama yapamadı. Niye? Meclis, Senato yol vermiyor. Ama biz sağlık reformunu ta ne zaman yaptık. Bizim derdimiz başka. Biz bunların da önünü açacak bazı adımlarla.. Mesela biz çift kamaralı bir parlamento olsun istemiyoruz. Tek kamaralı olsun. Niye? Daha seri olması lazım, engellenmemesi lazım, önünün açık olması lazım. Parlamento her zaman o denetim görevini yine yerine getirecektir."
-"Mevcut sistem ciddi patinaj yaptırıyor"
Erdoğan, "Ben belediye başkanlığım döneminden bu yana, ne zaman sorulduysa başkanlık sistemini hep savundum geldim. Diyorum ki: Türkiye eğer başkanlık sistemiyle yönetiliyor olsaydı, bugün bulunduğumuz yerin kesinlikle çok daha ilerisinde olurduk. Çünkü mevcut sistem hükümetlere çok ciddi patinaj yaptırıyor. Hele bir de cumhurbaşkanı ile hükümet arasında ciddi görüş ayrılıkları varsa, bu patinaj çok daha fazla oluyor, hatta geriye gidişlere yol açıyor" ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin bunların hepsini yaşadığını ve gördüğünü belirten Erdoğan, bunun 1960 ve 1980 darbecileri tarafından bilinçli olarak kurulmuş Anayasa'ya derç edilmiş bir sistem olduğunu söyledi.
Bir yanda ülkede işlerin çok daha hızlı çok daha etkili yürümesini sağlayacak bir sistem, öbür yanda ülkeye sürekli patinaj yaptıran, fatura ödeten bir sistem bulunduğunu bildiren Erdoğan, "biz gelin aklın yolunu, mantığın yolunu, günümüz dünyasında daha çabuk ve gerçekten de kabul eden yolu, kültürümüze, tarihimize daha uygun olan yolu seçelim diyoruz" dedi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?