Cumhurbaşkanı Gül, Canat İçin Kurulan Sitenin Şeref Defterine Yazdı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, Canat İçin Kurulan Sitenin Şeref Defterine Yazdı Açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül, Canat İçin Kurulan Sitenin Şeref Defterine Yazdı Açıklaması

"Hasan Nail Canat, Kayseri'den, Anadolu'nun kalbinden çıkmış değerli bir sanatçıydı ama bir sanatçı olduğu kadar, kaygıları, hassasiyetleri olan bir dava adamıydı"

20.02.2014 23:45  Güncelleme: 12:07

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2004'te vefat eden şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat için kurulan sitenin şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

www.hasannailcanat.com isimli sitedeki yazısında, Canat ile muhabbetinin lise yıllarında başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, gündüzleri Kayseri Hava İkmal Ana Tamir Fabrikası'nda çalışan Canat'ın, geceleri ise Mustafa Miyasoğlu ve diğer dostlarıyla okula devam ettiğini belirtti.

Canat'ın, daha o yıllarda bir tiyatro ve edebiyat sevdalısı olduğunu ve zaman zaman Büyük Doğu Fikir Kulübü'nde bir araya geldiklerini kaydeden Gül, ilerleyen yıllarda Canat'ın bu ilgisinin tutkuya dönüştüğünü, kendisini tiyatro ve edebiyata adayıp, zamanla bir tiyatro sevdalısı olarak Anadolu'yu dolaşmaya başladığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitede okumak için İstanbul'a geldiği yıllarda Canat'ın ilk şiir kitabını yeni çıkardığını ve hemen ardından da çok ses getiren ilk tiyatro oyununun yayınlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu eserlerle Canat'ın tiyatro ve edebiyat alanındaki yetkinliği artık geniş bir kitlenin takdirini kazanmıştı. Hasan Nail Canat, Kayseri'den, Anadolu'nun kalbinden çıkmış değerli bir sanatçıydı ama bir sanatçı olduğu kadar, kaygıları, hassasiyetleri olan bir dava adamıydı. Çok çile çekti. Hayatının pek çok evresinde maddi ve manevi pek çok sıkıntıyı cesaretle göğüsledi. Değerli Hasan Nail Canat maalesef erken ayrıldı aramızdan. Kendisini dualarda anıyorum, Allah'tan rahmet ve mağfiretini esirgememesini diliyorum. İsmi, alanında ilkler arasında anılmaya devam edecektir."

- Hasan Nail Canat

Kayseri'de 25 Ekim 1943'te doğan ve bu ilde başladığı sanat hayatını İstanbul'da sürdüren Canat, 1994-2004 yılları arasında Üsküdar Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlar sundu.

Geleneksel tiyatronun örneklerine imza atan Canat, "Keloğlan", "Sokak Kızı Elif', "Mindrella", "Süper Bekçi", "Bir Avuç Ateş", "Demedim mi?", "Metropol ve Kadın" gibi birçok oyun sahneledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül, Canat İçin Kurulan Sitenin Şeref Defterine Yazdı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement