Daimler ve Renault-Nissan İttifakına Ödül - Son Dakika
Güncel

Daimler ve Renault-Nissan İttifakına Ödül

Daimler ve Renault-Nissan İttifakına Ödül

Daimler ve Renault-Nissan İttifakı, genişleyen endüstriyel işbirlikleri nedeniyle prestijli 2013 Fransız-Alman İş Ödülünün sahibi oldu.

17.12.2013 10:35

Renault SAS ve Daimler AG, Daimler ve Renault- Nissan İttifakı 2010 yılında güç birliği yaptığından bu yana önemli ölçüde genişleyen endüstriyel işbirlikleri nedeniyle prestijli 2013 Fransız-Alman İş Ödülünün sahibi oldu.

Renault Türkiye açıklamasına göre, Fransız- Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen ödül, "Endüstriyel İşbirliği", "Çevre", "İnovasyon ve yeni teknolojiler" ile "İnsan Kaynakları" alanlarında işbirliği açısından örnek oluşturan Fransız ve Alman şirketlerini mükafatlandırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault-Nissan İttifakı Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, objektif olarak değerlendirildiğinde markalarını ve ürünlerini farklı tutarak ölçek ekonomilerini artırmalarını sağlayan bu işbirliğinin, otomotiv sektöründeki en verimli işbirliklerinden birisi olduğunu ifade etti.

Daimler CEO'su ve Mercedes-Benz Araçları Başkanı Dieter Zetsche ise ortaklığın başlangıçtaki kapsamının ötesinde önemli ölçüde büyüdüğüne dikkati çekerek "Avrupa'da özellikle küçük araçlar üzerine odaklı projelerle başlayan işbirliğimiz şimdi farklı küresel projeleri içeren bir portföy haline geldi ve gelecekte daha da büyümesi için engel görmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

2010 yılında kurulan Daimler ve Renault-Nissan stratejik işbirliğinin ilk ürünleri şimdiden yolda görünürken, Eylül 2012'de, Daimler, bu segmentin mucidi olan Renault'nun Kangoo'sunu baz alarak kendi şehirli minivanı olan Mercedes-Benz Citan'ı çıkardı. Araç, Renault'nun kendi hafif ticari aracı Kangoo'yu ürettiği Fransa'daki Maubeuge fabrikasında üretiliyor.

Maubege'de toplam üretimin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan Citan, Fransa'nın doğusunda kurulu olan bu fabrikanın iş güvencesini ve verimliliğini artırıyor. Citan, ayrıca Renault-Daimler tarafından ortak geliştirilen dört silindirli 1.5 litre silindir hacimli dizel motor ile donatıldı. Bu motorun bir versiyonu da 2012'de yeni Mercedes-Benz A ve B-sınıf modellerinde pazara girişini yaptı.

Paris'teki ödül töreninde Renault adına ödülü alan ve Renault-Nissan İttifakı ile Daimler arasındaki stratejik işbirliği görüşmelerinde baş müzakereci olan Renault-Nissan İttifakının Daimler ile Stratejik İşbirliği Direktörü Jacques Verdonck ise Citan projesinin daha önce hiç birlikte çalışmamış Fransız ve Alman ekipleri arasında güven ve şeffaflık ortamının kurulmasına öncülük yaptığına işaret ederek, bu durumun ortaklığın üretim süreçlerine ve ortak iş güçlerine ne kadar derin nüfuz ettiğini kanıtladığını vurguladı.

Daimler'de Renault-Nissan İşbirliği Koordinasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gero Herrmann da projenin, Almanya ve Fransa'daki ekipler arasında günü gününe birlikte çalışmayı gerektirdiğini belirterek, "Birbirini anlamak ve ortak kurallar, dönüm noktaları ve ürün tanımları ile ortak bir dili konuşmak gerekti. İşbirliği sihirli değil ancak her gün yapılan yoğun çalışmanın sonucu. Ekiplerimiz bunu yaptı ve sürekli yapmaya da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

- Renault-Nissan İttifakı İşbirliği Komitesi tarafından yönetiliyor

Renault-Nissan ve Daimler stratejik işbirliği çapraz hisselerle birbirine bağlandı. 2010 yılında, Daimler, Renault ve Nissan'dan yüzde 3,1 hisse alırken bu şirketlerin her biri Daimler'den yüzde 1,55 pay aldı.

Ortaklık, C. Ghosn ve D. Zetsche'nin birlikte başkanlık yaptığı ve Renault, Nissan, Renault-Nissan İttifakı ve Daimler üst düzey yöneticilerinden oluşan bir İşbirliği Komitesi tarafından yönetiliyor. Bu yönetim komitesi, kararlaştırılan projelerin uygulanmasını sağlamak ve yeni işbirliği projeleri için önerileri görüşmek üzere yılda 10 kez toplanıyor.

Motor paylaşımının yanı sıra, Renault ve Daimler yeni nesil Twingo ve dört koltuklu smart üretimi konusunda da Slovenya'daki Novo Mesto fabrikasında birlikte çalışıyor. Bu küçük modeller bundan böyle ortak bir platform üzerinde ortaklaşa geliştiriliyor, ancak kusursuz marka kimlikleriyle birbirlerinden bağımsız ürünler olarak pazara sunulacak. Araçların satış lansmanı 2014'ün ikinci yarısında  yapılacak.

Nissan ve Daimler ayrıca, Nissan'ın ABD Tennessee'deki Decherd motor montaj fabrikasında dört silindirli Mercedes-Benz benzinli motorun ortak üretimi de dahil çok sayıda ikili proje üzerinde çalışıyor. Mercedes-Benz ve Infiniti modellerinde de yer alacak motorların üretimi tam kapasiteye ulaşıldığında yılda 250.000 adetlik yıllık kapasiteyle 2014 ortasında başlayacak. Ayrıca Nissan, Daimler ve Ford Motor Co. yakıt hücreli elektrikli araçların pazar hazırlığını hızlandırmak amacıyla ortak bir yakıt hücresi ve sisteminin geliştirilmesi konusunda da birlikte çalışma yapıyor.

Bu arada, 2013 endüstriyel işbirliği ödülü, Paris'te düzenlenen bir törenle Fransız-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Guy Maugis tarafından Renault-Nissan İttifakının Daimler ile Stratejik İşbirliği Direktörü Jacques Verdonck ile Renault-Nissan İşbirliği Koordinasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gero Herrmann'a sunuldu.

2013 Fransız-Alman İş Ödülü jürisi, Fransa ve Almanya'dan 10 CEO, ekonomist ve gazeteciden oluşuyordu. Fransa'nın Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler, İnovasyon ve Dijital Ekonomiden sorumlu Bakanı Fleur Pellerin ve Almanya'nın Ekonomi ve Teknoloji Federal Bakanı Philipp Rösler dahil yaklaşık 350 konuk törene katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Daimler ve Renault-Nissan İttifakına Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement