Danimarka Meclisi Yasama Yılına Başladı - Son Dakika
Güncel

Danimarka Meclisi Yasama Yılına Başladı

Danimarka Meclisi Yasama Yılına Başladı

Danimarka Meclisi yeni yasama yılına başladı.

07.10.2014 17:41

Danimarka Meclisi yeni yasama yılına başladı. Meclis'in açılışında Kraliyet ailesinin tüm fertleri hazır bulundu. Açılış ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlamak için Kraliçe Margrethe'nin salondan ayrılmasını bekleyen Başbakan Helle Thörning Schmidt, zamanını Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç ile sohbet ederek geçirdi.

Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç ve Liberal Parti Milletvekili Fatma Yeliz Öktem'in de parti sıralarında yer aldığı açılışta hükümetin yeni yasama yılında yapacaklarını anlatan Başbakan Helle Thörning Schmidt, başta mülteciler olmak üzere üçüncü dünya ülkelerinden göçmenlerin ülkeye gelişleri ve aile birleşiminin zorlaştırılacağını söyledi. Schmidt, Danimarka'nın Irak ve Suriye'de IŞİD katliamlarına karşı bölgeye F16 uçakları ve subaylar gönderdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yeni yılda da Danimarka uluslar arası görevlerini yerine getirecek ve müttefikleriyle işbirliği yapacaktır. Ancak, mülteci akını nedeniyle sınırlarımızda kontroller arttırılacak, aile birleşimi zorlaştırılacaktır. Artan mülteci sayısı, kamplarda ve belediyelerde büyük baskı oluşturmaktadır. Örneğin mültecilere aile birleşimi hakkı sadece ülkemizde 1 yıl kaldıktan sonra oturma izinleri uzatılması durumunda tanınacaktır."

SINIRLARDA KONTROLLER ARTACAK

Schmidt, özellikle Almanya sınırı ve havaalanlarında ülkeye girmek isteyen yabancılar üzerinde kontrollerin arttırılacağını belirterek, kontrollerin nasıl yapılacağı konusunda yetkilinin sınırlarda görevli personele ait olduğunu söyledi. Schmidt, göçmen ve mültecilerin haklarını hukuksal yollardan arayabileceklerini belirtti. Başbakan Schmidt, yeni yasama yılında çevrenin korunmasına büyük önem vereceklerini belirterek, yeni ormanlık alanlar yaratılacağını söyledi. Sağlık alanında da reformlara gidileceğini, kurulacak süper hastanelerle sağlık hizmetinin daha iyi olacağını belirten Schmidt kanser hastalarının tedavisi için ekstra 3 milyar kron (400 milyon Euro) ödenek ayrıldığını söyledi. Schmidt, eğitimin özellikle lise eğitiminin kalitesinin arttırılacağını, öğrencilere daha iyi haklar tanınacağını, işsizlere da yardım edileceğini söyledi. Başbakan Schmidt'in konuşmasında bir kez bile muhalefet partilerine değinmemesi dikkat çekti ancak muhalefete sataşmaması takdirle karşılandı. Açılış sonunda birlikte Danimarka için üç kez hurra, hurra, hurra (yaşa anlamında) slogan atıldıktan sonra Kraliçe Margrethe ve ailesi meclisten ayrıldı.

Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç, milletvekili olarak 7'nci kez meclis açılışına katıldığını anlatırken şöyle konuştu:

"Açılışa 7'nci kez katılmama rağmen karnımda kelebek uçuyor ve duygulanıyorum. Babam bana her zaman 'Refah toplumuna saygı duy' derdi. Dünyada işçi bir aileden gelip milletvekili olma örnekleri azdır. Bana oy veren seçmenlere teşekkür borçluyum. Ben her zaman insana yatırım yapılmasından yanayım. Hastalara, akli dengesi yerinde olmayanlara, evsizlere, işsizlere, suçlulara, engellilere, sadece milletvekilleri olarak bizler değil, herkes yardım eli uzatmalıdır." - Kopenhag

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka Meclisi Yasama Yılına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement