GÖKMEN ŞİRECİ - Romanlarla ilgili Türkiye'deki tek akademik yapı olan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Başbaka Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ne akademik katkı sağlamak istiyor.
ADÜ Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle kurulan merkezlerinde Romanlar ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yönetim kurulu akademisyenlerden oluşan merkezin tüm Türkiye'den temsilcilerin oluşturduğu 60 kişilik danışmanlar grubu ile içerisinde Roman vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı çalışma gruplarından oluştuğunu aktaran Kiraz, şunları kaydetti:
"Merkezimiz şu anda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış, akademik çatı altında kurulmuş Türkiye'deki Romanlarla ilgili tek yapıdır. 3 yıldan bu yana Romanlarla ilgili büyük toplantılar gerçekleştirdik. Tüm Türkiye'deki Roman gruplar, Romanlar ile ilgili çalışma yapan uzmanlar, Romanlar hakkında söz söylemek isteyen sivil toplum kuruluşları, bu konuda çalışmaları olan bireyleri toplantılarımıza davet ettik. Tüm Roman kesimlerin temsil edildiği bir merkez olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz."
-"Her türlü desteği vermeye hazırız"
Bugüne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na Romanlar konusunda gerçekleştirilen çalışmalarda danışmanlık hizmeti verip destek olduklarını dile getiren Kiraz, Demokratikleşme Paketi'nde yer alan Roman Dil ve Kültür Enstitüsünün kuruluş sürecinde de her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Romanların yaşam kalitesinin artırılması, sağlıklı yaşam ortamlarının oluşturulması, sosyal ekonomik çevre sorunlarının tespit edilmesi, kültür ve dil araştırmalarının yapılması gibi konularda araştırmalar yaptıklarını ve ellerinde önemli dokümanlar bulunduğunu aktaran Kiraz, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımızın Demokratikleşme Paketi'nde, Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacağını açıklaması, bundan sonra toplumda birbirimize kaynaşma açısından yapılacak çalışmalara hız kazandıracaktır. Bizler de Başbakanımızın bu açıklamayı yapması ile birlikte daha rahat ve hızlı çalışma temposuna ulaşacağımıza inanıyoruz. Enstitünün kurulması aşamasında merkezimizde bu konuda deneyim kazanmış olan yönetim kurulu ve danışma kurulu üyelerimizin yanı sıra çalışma gruplarımızın bugüne kadar elde ettikleri tüm verileri, hazırladıkları proje ve fikirleri, enstitü bünyesinde çalışma yapacak olan arkadaşlarımızla paylaşmaya, akademik, idari ve teknik açıdan her türlü desteği vermeye hazırız."
-"Sorunların çözümünü hızlandıracak"
Prof. Dr. Kiraz, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının, merkezlerinin yanı sıra Türkiye'de Roman vatandaşların sorunlarının çözümü için çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarının elini güçlendireceğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"3 yıllık çalışmalarımız kapsamında Romanların istihdam, eğitim, sağlık gibi sorunları olduğunu gördük. Ancak derinlemesine görüşmelere girildiğinde, spesifik gruplarla görüşmeler yapıldığında, kültür ve dile yönelik bazı ihtiyaçlar göze çarpıyor. Romanlara ait arşiv yapısının, referans ve doküman yapısının olmadığı ortaya çıkıyor. Bize gönderilmiş Romanların tarihini anlatan, Romanca veya başka dillerde yazılmış kitaplar, dokümanlar var. Lügat çalışması ile ilgili merkezimize başvuran kişiler var. Tüm bunlarla ilgili çalışmalar yapmak üzere bünyemizde Arşiv ve Dokümantasyon Çalışma Grubu oluşturduk. Demokratikleşme Paketi içerisinde, Romanlar ile ilgili maddenin yer alması bizi çok rahatlatmıştır. Çünkü bu tür çalışmaların yapılabilmesi için bir hükümet, devlet kararı gereklidir. Enstitü kurulması demek, bundan sonra bu konunun artık yasal ve en üst düzeyde onaylandığı anlamına gelmektedir." - Aydın
Son Dakika › Güncel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?