"Kim Kirletirse Cezasını Net Şekilde Vereceğiz" - Son Dakika
Güncel

"Kim Kirletirse Cezasını Net Şekilde Vereceğiz"

"Kim Kirletirse Cezasını Net Şekilde Vereceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birpınar, "Gediz ve Menderes nehirlerinin kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

28.10.2013 15:18  Güncelleme: 08:51

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Denizli Çivril'e bağlı Gökgöl köyünde balık telefine, fabrika atıklarının Menderes Nehri'ni kirletmesinin yolaçtığını değerlendirdiklerini belirterek, "Gediz ve Menderes nehirlerinin kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz, kim kirletirse cezasını net şekilde vereceğiz" dedi.

Birpınar, Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde Gediz Nehri'ndeki kirlilikle ilgini inceleme yaptıktan sonra, Menderes Nehri'nde yaşanan balık telefleriyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Çevre kirliliği olayları ile ilgili çok yönlü araştırma yaptıklarını kaydeden Birpınar, Denizli'nin Çivril ilçesi Gökgöl köyünde Büyük Menderes nehri üzerinde kurulu bir balık üretim çiftliğindeki alabalık telefinin de incelendiğini, bölgeden inceleme için numuneler alındığını, olayın nedeninin kısa süre içinde ortaya çıkartılacağını söyledi.

Balık ölümleriyle ilgili olarak bölgede deneme üretimi yapan bir konsantre meyve suyu fabrikasından şüphelendiklerini belirten Birpınar, "Deneme üretimi yapılmış, kostik malzeme kullanmış. Üretim sonrası tesis yıkanmış ve çıkan su dereye akıtılarak, kirlenmeye neden olmuş diye düşünüyoruz. Numuneleri aldık, tesisi denetledik" dedi.

Türkiye'de çevre sorunlarının azaltılması ya da yok edilmesi için çaba harcadıklarını dile getiren Birpınar, şöyle konuştu:

"Biz nehirlerimizin temiz akmasını istiyoruz. Gediz ve Menderes Türkiye'nin değeri, bu nehirlerin kirletilmesine müsade etmeyeceğiz. Denetimlerimiz devam edecek. Uşak, Denizli ve  Afyonkarahisar'da nehirleri denetim altına alacağız. Kim kirletirse cezasını net şekilde vereceğiz. Ankara'da oturarak bu nehirleri koruyamayız. Tüm fabrikaları ve arıtma tesislerini inceliyoruz. Uşak Organize sanayi Bölgesi'nde ki  durum ortada. Hiç bir bahene çevreyi kirletme noktasında maruz görülemez. Üretimi durdurmayı düşünmüyorsun, çevreyi kirletmeyi düşünüyorsun. Para kazanmayı sanayiyi devam ettireceksiniz, bir yandanda dereyi kirleteceksiniz bu olmaz.  Çevreyi kirletirseniz doğayı yok edersiniz. Hem sanayi olacak hem nehirlerimiz temiz akacak"

Mehmet Emin Birpınar, daha sonra incelemelerde bulunmak için İzmir'e hareket etti.

-"Balık telefi devam ediyor"

Öte yandan, Gölköy köyünde Menderes Nehri üzerindeki alabalık üretim çiftliğinde bugün de yaklaşık 300 bin balığın telef olduğu bildirildi.

Çiftlik sahibi Osman Özpek, AA muhabirine, konuyu yargıya taşımak için sudan ve balıklardan alınan numunelere yapılacak tahlil sonuçlarını beklediklerini ifade etti. Özpek, "Bilerek veya bilmeyerek balık ölümlerine sebep olanların cezalandırılması gerekmektedir. Balıklarda yaptığımız incelemede üzerindeki 'mukos' tabakasının eridiğini ve balıkların siyahlaştığını gözlemledik. Bu bir katliam" dedi.

Özpek, yetkililere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

Köy muhtarı Kadir Akar da köyde balık avı ve tüketiminin yasaklanmasından dolayı tedirginlik yaşandığını belirterek, "Köyün geçimi balıkçılık, şimdi ne yapacağımızı düşünüyoruz. Bu duruma neden olanların cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kim Kirletirse Cezasını Net Şekilde Vereceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement