Burada AKOM Afet Koordinasyou Merkezi Uzmanı Kurhan Tuncer öğrencilere deprem başta olmak üzere doğal afet durumunda nasıl davranmaları gerektiğine dair bir seminer verdi.
Bağcılar belediyesi bilgi evi öğrencileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'ne gezi düzenledi. Geziye yaklaşık 30 öğrenci katıldı. Program kapsamında AKOM Afet Koordinasyou Merkezi Uzmanı Kurhan Tuncer öğrencilere seminer verdi. Öğrencilere bazı tavsiye ve uyarılarda bulunan Tuncer, İstanbul'un deprem kuşağı üzerinde bulunan bir il olduğunu hatırlattı ve deprem öncesinde alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi. Öncelikle herkesin yaşadığı konutun deprem dayanıklılığı hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini ifade eden Tuncer, "Aile bireyleri arasında olağanüstü bir durumda nasıl davranacağınızı konuşun" dedi.
Evde kullanılan araç gereçlerin, deprem anında insanların üzerine düşebileceklerini hatırlatan Tuncer, bunların duvara sabitlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Olağanüstü durumlarda kullanabilmek için evde el fenerinin, radyo ve yedek pillerin ve bir ilk yardım çantasının bulunması gerektiğini ifade eden Tuncer, bunların kolay ulaşılabilir yerlerde olmasını söyledi.
"Bina içinde iken deprem olursa paniğe kapılmayın" diyen Tuncer, "cesaretinizi toplayın ve koşuşmayın. Büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün değildir. Çömelin ya da döşemeye yatın. Sağlam bir masa, sıra, mobilya veya kapı kasasının altına girin ve başınızı koruyun. Pozisyonunuzu sallantı duruncaya kadar değiştirmeyin" diye konuştu.
Kurhan Tuncer, deprem anında tiyatro, okul, sinema, büro gibi kalabalık yerlerde olunması durumunda neler yapılacağını da anlattı. "Kesinlikle merdivenlere, asansörlere koşmayın" diyen Tuncer şunları söyledi: Kendinizi koltuk, sıra gibi yerlerde korumaya alın, sakin olun ve başkalarını da aynı şekilde davranmaya davet edin. Bina dışında iseniz binalardan dökülecek yıkıntılar ve camlardan, elektrik ve direk tellerinden uzakta güvenli bir yerde depremin durmasını bekleyin. Araç kullanıyorsanız bulunduğunuz yer eğer güvenli ise durun ve araç içinde kalın. Normal trafikten olabildiğince uzaklaşın. Köprüler, üst geçitler, tünellerden uzak durun. Eğer mümkünse ağaçlar, direkler, enerji nakil hatlarından uzakta kalın."
Deprem anında yapılması gerekenler kadar deprem sonrasında yapılacakların da önemli olduğunu vurgulayan Tuncer, "Deprem sonrasında ise; Büyük bir depremden sonra artçı depremler mutlaka devam edecektir. Bu depremlere karşı hazırlıklı olun. Özellikle ilk üç gün içerisinde, yetkililer izin vermedikçe, sağlam evlerinize dahi girmeyin. Bazı artçı sarsıntılar zayıflamış yapılarda yeni hasar yapacak kadar büyük olabilir. Aile bireylerinizi bir arada tutun ve açık bir yerde bekleyin. Varsa yaralılara ilkyardımı yapın" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Deprem Anında Nasıl Davranılmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?