PwC'nin Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016 raporuna göre, eğlence ve medya şirketlerinin önündeki en büyük zorluk dijital stratejiler. Eğlence ve medya sektöründe dijitalin yeni standart hale gelmesi kaçınılmaz, aksi halde şirketler dijital kuşağın gerisinde kalma riski ile karşı karşıya kalacaklar.
2011 yılında Türkiye'de 10 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan eğlence ve medya sektörünün 2012 yılında 11,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün önümüzdeki 5 yılda ise yıllık ortalama yüzde 9,8 büyüme ile 2016 yılında yaklaşık 16,1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Dünya ekonomilerinde süregelen ekonomik belirsizliğe rağmen geçtiğimiz yıl tablet ve akıllı cihazların küresel satışında rekor seviyelere ulaşılırken bu gelişmeler gün geçtikçe daha mobil hale gelen ve dünya ile bağlantısı artan tüketicilere yönelik içerik ve reklamların dijital ortamda sunulması ile sağlanacak gelir fırsatlarının arttığına işaret ediyor. PwC Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016 Raporu, bu sektörlerde şu andaki durumu analiz ederken önümüzdeki beş yılın beklentilerini ortaya koyuyor.
PwC'nin Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016 raporuna göre, Türkiye'de son yıllarda çift basamaklı büyüme oranları yakalayan eğlence ve medya sektörünün aynı trendi devam ettirmesi bekleniyor. 2011 yılında Türkiye'de 10 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan eğlence ve medya sektörünün 2012 yılında 11,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün önümüzdeki 5 yılda ise yıllık ortalama yüzde 9,8 büyüme ile 2016 yılında yaklaşık 16,1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu rapor sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "Sosyal medya kullanımı ile raporda öne çıkan Türkiye'de eğlence ve medya sektörü 2008 yılındaki küresel krizle birlikte 2009 yılında yavaşlama gösterse de 2010 yılında toparlanarak büyüme trendine girdi. Akıllı telefon penetrasyonu Türkiye'de yüzde 24 düzeyinde, paralel bir şekilde mobil internet penetrasyonu da 2010 yılında yüzde 1,6 iken 2011'e büyük bir sıçrama ile yüzde 25,6'ya yükseldi. Akıllı cihazların kullanımının ve mobil internet kullanıcılarının sayısındaki artışın desteklediği bu büyüme trendinin önümüzdeki 5 yılda da devam etmesini öngörüyoruz."
Dijital artık "yeni normal"
PwC tarafından yayınlanan Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016 raporunda medya şirketlerinin, reklam ajanslarının ve reklam verenlerin dijital fırsatları artık iyi kavradıkları ve dijital araçlarda konfor seviyesinin arttığına işaret ediliyor. Ayrıca, dijital ürünlerin ticari olarak gün geçtikçe daha "olağan" hale gelmesi nedeniyle sektörde "dijital başlangıcın sonuna" yaklaşıldığı belirtiliyor.
Farklılıklar dünyası
Dijital ürünler eğlence ve medya sektörünün odak noktasını oluştursa da dijitalin ağırlığı, segmentlere ve coğrafyalara göre farklılık gösteriyor. Bu farklılıkları analiz ederek dijital konusunda doğru stratejileri belirlemek ise şirketlerin önündeki en önemli zorluk.
PwC Küresel Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Marcel Fenez bu durumu şöyle değerlendiriyor: "Sektörün çeşitli segmentleri dijital gelişimin farklı safhalarını yaşıyorlar, ancak hepsi birden sürekli değişen tüketici taleplerini verimli ve kârlı biçimde karşılayabilmek için dijital araçları benimsemiş durumda. Eğlence ve medya şirketleri 'dijital başlangıcın sonuna' yaklaştılar. Bu şirketler, dijital bir gelecek için kaynaklarını aktardılar; şimdi ise ürünleri, dağıtım ağı ve organizasyonlarında gerekli değişiklikleri yapmak için çaba sarf ediyorlar."
PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu ise şu değerlendirmede bulundu: "Eğlence ve medya sektöründe dijitalin yeni standart hale gelmesi ile birlikte şirketlerin yeni performans göstergelerine ve operasyon davranışına adapte olmaları kaçınılmaz, aksi takdirde dijital kuşağın gerisinde kalma riski ile karşı karşıya kalacaklar. Dijital, sektör için bir yenilik olmaktan çıkıp "yeni normal" halini almışken şirketlerin bunu nasıl değerlendirdikleri ve bu kapsamda nasıl stratejiler geliştirerek, nasıl faaliyet gösterecekleri önem kazanacak."
Bu yılki raporda küresel sonuçlara ilişkin bazı rakamlar ise şöyle:
· Dijital reklamcılık ve tüketici formatlarına yönelik küresel eğlence ve medya harcaması 2011 yılında yüzde 17,6 oranında artarken, dijital olmayan alanlara ilişkin harcama sadece yüzde 0,6 oranında büyüdü. Toplam harcamada dijitalin payı 2011 yılındaki yüzde 28'den 2016'da yüzde 37,5'e çıkacak ve dijital harcama 2016'ya kadar toplam eğlence ve medya harcaması artışında yüzde 67'lik paya sahip olacak.
· Dijital olgunluk seviyesi segment düzeyinde önemli farklılık gösteriyor. Örneğin, dijital olarak kayıtlı müzik formatlarına yönelik küresel harcama 2015 yılında fiziksel dağıtımı geçecek ve 2016'da toplam gelirlerin yüzde 55'ini oluşturacak. Online ve kablosuz video oyunlarına yönelik küresel harcama 2013 yılında konsol ve bilgisayar oyunları gelirlerini geçecek. Bunun aksine, 2011 yılındaki yüzde 3,1 seviyesine kıyasla tüketici dergilerinin dijital bileşeni 2016 yılına dek harcamaların sadece yüzde 10,4'ünü oluşturacak.
· Konser ve müzik festivali piyasasındaki artış ve kaydedilmiş müzikte yaşanan daha yavaş düşüş sonucunda 2011 yılında küresel müzik harcaması uzun yılların ardından ilk kez artarak yüzde 1,3 oranında büyüdü. Dijital müzik harcamasındaki artış, toplamda kaydedilmiş müziğe yönelik küresel harcamanın en sonunda 2013 yılında artacağı anlamına geliyor.
· Dijital harcama bakımından kilit bir itici güç olan mobil internet erişimi abonesi sayısı, gelecek beş yılda iki kattan fazla artarak 2016'ya yılına kadar 2,9 milyara ulaşacak ve bunların neredeyse 1 milyarı Çin'de bulunacak. Hindistan'da mobil internet erişimi abonesi sayısı düşük bir seviyeden başlayarak 2016 yılında yüzde 50,8'lik bileşik yıllık oranda büyüyecek, böylece Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen mobil internet piyasası olacak.
· 2016 yılına kadar 24,5 milyar dolarlık küresel mobil internet reklamcılığı gelirleri yıllık yüzde 36,5'lik bileşik oranda büyüyecek, bu da bu segmenti neredeyse sınıflandırılmış internet reklamcılığı piyasasının boyutuna ulaştıracak. Ancak, 2016 yılında 78,1 milyar dolara ulaşacak ücretli arama hizmeti ve 46,6 milyar dolarlık banner/görüntülü reklam segmenti piyasada aslan payını tutmaya devam edecek. Çin'in mobil internet reklamcılığı piyasası yıllık yüzde 68,4'lük bileşik oranda büyüyerek 2016'da 6,2 milyar dolara ulaşacak, bu da ABD'nin ardından Çin'i 9,4 milyar dolarlık ölçeğe sahip dünyanın en büyük ikinci piyasası yapacak.
· Gelişmiş ekonomiler ve büyüme potansiyelli ekonomilerde gazete yayıncılığı segmenti farklı eğilimler gösteriyor. ABD (2016'ya kadar yüzde 1,4'lük yıllık bileşik oranda küçülecek ve 2016'da, 2007'ye kıyasla piyasanın yüzde 43,6 daha az değere sahip olması bekleniyor) gibi belirli ülkelerde küçülmeler devam edecek, ancak dijital altyapının daha az olgun olduğu ülkelerde güçlü büyüme kaydedilecek, örneğin Arjantin (2016'ya kadar yüzde 11,9'luk yıllık bileşik büyüme), Endonezya (yüzde 11,2) ve Hindistan (yüzde 9,6).
· 2011 yılında Fransa, İngiltere ve Almanya'yı geçerek ABD'nin ardından TV abonelikleri piyasasında dünyada ikinci sıraya yükseldi. Bu büyüme IPTV aboneliklerindeki yüzde 76'lık artış ile gerçekleşti. TV reklamcılığı segmentinde Rusya'daki harcama 2011 yılında yüzde 20,2'lik bir oranla ciddi büyüme kaydetti. 2016 yılına dek Rusya, EMEA bölgesindeki en büyük TV reklamcılığı piyasası olacak ve İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'yı geride bırakacak.
· Dünya filme alınmış eğlence piyasasında streaming (internet üzerinde yayın) hizmetleri 2016 yılına kadar yüzde 21'lik yıllık bileşik büyüme oranında artarak 11 milyar dolara ulaşacak ve 2012 yılında TV aboneliği sağlayıcılarının harcama miktarını geçecek.
Son Dakika › Güncel › Dijital Artık 'Yeni Normal' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?