Dikili'deki Çed Toplantısında Arbede - Son Dakika
Güncel

Dikili'deki Çed Toplantısında Arbede

Dikili\'deki Çed Toplantısında Arbede

İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan maden ocaklarının kapasitesinin artırılması için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında, maden işçileri çevrecilerin toplantıya katılımına izin vermeyince arbede çıktı.

07.01.2016 19:19

İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan maden ocaklarının kapasitesinin artırılması için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında, maden işçileri çevrecilerin toplantıya katılımına izin vermeyince arbede çıktı.

Koza Holding'e bağlı bazı şirketlerin kayyuma devredilmesinin ardından, şirket Dikili ilçesindeki Çukuralan Mahallesi'nde bulunan maden ocaklarında kapasite artırımına gitti. Şirketin bu kararın almasının ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı ise mahalledeki bir kahvehanede yapıldı. Toplantıya, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bakanlık görevlilerinin yanı sıra, Koza altın madeni çalışanları, Bergama, Dikili, Çandarlı'dan çevre platformları ve bölgedeki vatandaşlar katıldı.

MADEN ÇALIŞANLARI KAHVEHANE KAPISINI KAPATTI

Yoğun yağmur altında toplanan onlarca maden çalışanı toplantının sonucunu merak edip kahve önüne yığıldı. Yığılma nedeniyle bazı çevrecilerde içeriye girmek istedi ancak çalışanlar izin vermedi. Bu durum sinirleri biranda gerdi. İçeriye giremeyen çevrecilerle maden çalışanları arasında arbede çıktı. Bazı görevliler arbedeye müdahale ederek işçilerle çevrecileri ayırdı. Bir kısım vatandaş ise kendilerine maden çalışanlarınca dirsek atıldığını öne sürdü.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, maden çalışanları tarafından toplantıya alınmadıklarını iddia etti. Engel, "Bugün burada adeta maden çalışanlarına etten duvar ördürülerek halkın katılımı engellenmiştir. Burada yapılan toplantı yasal değildir. Yasanın bu konuda hükmü çok açıktır. Burada halk biziz. Çalışanları getirerek önümüze etten duvar örerek, bizleri konuşturmayarak, söz hakkı vermeyerek yapılan toplantı yasal değildir. Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Burada asıl tehlike kapasite üç katına çıkıyor. Ovacıkta bunu karşılayacak atık havuzu yok. İkincisi doldu. Üçüncüsünü açmak istiyorlar. Üçüncü atık barajı yöredeki tarımın, seracılığın ve UNESCO Dünya Mirası'na giren Bergama'ya bir yıkımdır. Görünen odur ki masanın her iki tarafında hükümet yetkilileri vardır. Yapılan yasa hükmüne aykırıdır; çünkü bizler konuşturulmadık" dedi.

Şirket, maden faaliyete geçtikten sonra 2010 ve 2011 yılında iki ayrı kapasite artırımına gitmiş, her iki kapasite artırımı da bakanlık tarafından onaylanmıştı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dikili'deki Çed Toplantısında Arbede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement