İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. S. Emre Meşeli sağlıklı diş eti tanımını yaparak "Ağız ve diş sağlığının kazanılması ve korunmasında dişetinin sağlığı oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı dişeti soluk pembe renkte, mat, portakal kabuğu gibi pütürlü, hiçbir kalınlık yapmadan dişle birleşen ve dişin kök yüzeyini tamamen örten bir dokudur. Sağlıklı dişeti kanamaz ve kırmızı renkli, parlak ve şiş görünüme sahip değildir" dedi.
Dişeti hastalığına ağız içinde sürekli varolan bakterilerin neden olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Emre Meşeli, "Bakteriler diş yüzeyine yapışkan bir tabakayla bağlanır ve bu tabaka su ya da gargarayla çalkalama yapılarak uzaklaştırılamaz" dedi. Yrd. Doç. Dr. Meşeli, "Vücuttaki bakterilerin sebep olduğu hastalıklarda sıklıkla tedavi amaçlı kullanılan antibiyotikler, dişeti hastalıklarının iyileştirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Hastaların bilinçsiz antibiyotik kullanmaları hastanın karaciğer ve böbreklerine zararlı olduğu gibi, hastaya gereksiz maddi bir külfeti de beraberinde getirmektedir" ifadelerini kullandı.
Dişeti hastalıklarının tedavisinde hasta hekimle tam bir iş birliği içinde çalışmalıdır diyen Yrd. Doç. Dr. Meşeli, "Mevcut dişeti hastalığının tedavisi en az 2 seans süren profesyonel diştaşı temizliği ile başlamalı ve hekim tarafından hastaya evde ağız bakımını nasıl sağlayacağı aktarılmalıdır. Hastanın sorumluluğunda olan günlük ağız bakımı dişeti tedavisinin önemli bir parçasıdır. Dişeti hastalıklarının ilerlemiş olduğu vakalarda ameliyatsız ya da ameliyatlı farklı tedavi yaklaşımları hekim tarafından önerilebilir" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Meşeli, "Sağlıklı ve estetik dişler, sağlıklı dişeti ile varolmaktadır. Hekim ve hasta işbirliği ile kazanılan dişeti sağlığının korunmasında düzenli yapılacak hekim ziyaretleri önemlidir" ifadeleri ile konuşmasını tamamladı.
Son Dakika › Güncel › Dişeti Hastalığı Deyip Geçmeyin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?