Diyarbakırlı Öğrenciden Hackerlere Karşı Şifreleme Programı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakırlı Öğrenciden Hackerlere Karşı Şifreleme Programı

Diyarbakır'da lise öğrencisi Hilal Beyza Akol, internetten gönderilen metin ve fotoğrafların, hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla şifreleme programı geliştirdi.

07.05.2017 11:26

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'da lise öğrencisi Hilal Beyza Akol, internetten gönderilen metin ve fotoğrafların, hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla şifreleme programı geliştirdi.

Merkez Sur ilçesindeki Vali Aydın Arslan Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Hilal Beyza Akol, danışman öğretmeni Mahmut Akol ile "Hackerlar peşinde, SKAŞ (Simetrik Karıştırıcı Algoritma) ile verilerin güvende" adlı proje hazırladı.

Akol'un internetten gönderilen metin ve fotoğrafların hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla hazırladığı projesi, Malatya'da 27-30 Mart'ta düzenlenen TÜBİTAK bölge finali yarışmasında kodlama alanında birinciliği elde ederek, Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Final Yarışmasına girmeye hak kazandı.

Akol, Ankara'da bugün başlayacak ve 12 Mayıs'a kadar sürecek yarışmada, birinciliği hedefliyor.

Hilal Beyza Akol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kodlamaya merakı olduğunu, TÜBİTAK'ın lise öğrencilerine yönelik bir yarışma düzenlediğini öğrendikten sonra bu projeyi hazırladığını söyledi.

Yarışma için şifreleme programı yaptığını ifade eden Akol, "Günümüzde internet kullanımı çok yaygın olduğu için istenmeyen kişiler verilerinize erişebilirler. Eskiden evlerde çok teknolojik cihaz olmadığı için veri güvenliği sorunu yoktu fakat şimdi herkeste bilgisayar ve cep telefonu olduğundan dolayı güvenlik sorunu oldukça artmış durumda. Ben de veri güvenliğini sağlamak için veriyi şifreleyecek bir program geliştirdim." diye konuştu.

Şifreleme programıyla iki kişi ya da bir grubun kendi aralarında yaptığı haberleşmede algoritmayla bir şifreli anahtar belirlediğini kaydeden Akol, şöyle devam etti:

"Bu anahtarı başka kimseye söylemiyorlar. Daha sonra gönderecekleri metni yazıyorlar ve şifrele butonuna basıyorlar. Program bunu şifreliyor. Sonra şifreli metini karşı tarafa gönderiyorlar. Karşı taraf da daha önce belirlediğiniz anahtar varsa, anahtarı kullanarak başarılı bir şekilde şifreyi çözüyor ve metni doğru bir şekilde elde ediyor. Bu başka birinin eline geçerse mesela hackerların eline geçerse, bu anahtarı bilmedikleri için çaldıkları zaman bu şifreli metni başka bir anahtarla asla geri getiremeyecekler. Başka hiçbir şekilde geri getiremezler. Anahtarımızın bir karakteri bile değişirse şifreyi çözemezler."

Kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgilerin çalınabildiğini aktaran Akol, bu şifreleme yöntemiyle sorunun önüne geçilebileceğini savundu.

Akol, "Kredi kartı bilgilerini yazar, şifreler ve gönderirse doğru kişiye ulaşırsa karşı tarafta da doğru anahtar vardır. O şekilde şifreyi çözüp asıl metni elde edebilir. Çalınırsa, anahtar farklı olduğundan dolayı çözülemeyecektir. Bu şekilde bilgiler güvende kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Projesi ile Malatya'da bölge birinciliği elde ettiğini ve Ankara'da düzenlenen yarışmaya girmeye hak kazandığını anlatan Akol, hedefinin bu yarışmada da birincilik elde etmek olduğunu, bu konuda projesine güvendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakırlı Öğrenciden Hackerlere Karşı Şifreleme Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement