Dkc'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Dkc'deki Olaylar

Dkc\'deki Olaylar

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, isyancı grupların gerginliği yeniden tırmandırmasından endişe edilen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) "müdahale birliği" gönderilmesi önerisinde bulundu.

28.02.2013 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, isyancı grupların gerginliği yeniden tırmandırmasından endişe edilen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) "müdahale birliği" gönderilmesi önerisinde bulundu.

Ban'ın BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, bölgedeki BM barış gücüne destek niteliğindeki yeni birliğin "tek başına ya da DKC ordusuyla birlikte saldırı operasyonlarında da kullanılabileceği" ifade edildi.

Raporda, ilk etapta 1 yıllığına görevlendirilebilecek birliğin, ülkedeki isyancı grupların silahsızlandırılmasına ve sayılarının daha da artmasının önlenmesine odaklanabileceği de önerildi.

Komşu Afrika ülkelerinin DKC'nin içişlerine müdahale etmeme sözlerine uymaları çağrısının da yer aldığı raporda, ülkenin doğusundaki olayların hassasiyetini koruduğu vurgulandı.

BM'nin DKC'de 17 bin kadar barış gücü askeri bulunuyor, ancak ordudan ayrılmalarla birlikte, sivil halkın çatışmalardan korunmasında yetersiz kalındığına işaret ediliyor.

Etiyopya'da pazar günü imzalanan bölgesel barış anlaşmasına Kongo, Ruanda, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Angola, Uganda, Güney Sudan, Güney Afrika, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti imza atmış, katılımcı ülkeler "DKC'nin iç işlerine karışmayacakları ve ülkedeki silahlı gruplara destek vermeyecekleri" sözünü vermişti. Ancak bu anlaşma, bazı uzmanlarca, M23 isyancıları ve Kinşasa hükümeti arasındaki anlaşmazlığın çözümüne somut katkı ve ayrıntı içermediği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Bu arada, M23 hareketinin yeniden Goma'ya ilerleme hazırlığı yaptığına ilişkin haberler, gerginliğin artmasına neden oluyor. M23 temsilcilerinin Uganda'da DCK hükümetiyle iki aydır süren görüşmelerde "çok az" ilerleme kaydedildiğini bildirmesi endişeleri daha da büyütüyor.

DKC ordusundan ayrılanların oluşturduğu M23 hareketi, 20 Kasım'da Goma kentinin kontrolünü ele geçirmiş, uluslararası baskılar ve ordunun görüşme vaadi üzerine Goma'dan çekilmişti.

Muhabir: Duygu Bayar Ekren/ AP

Yayıncı: Şermin Coşkun - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dkc'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement