Diyarbakır'ın Çermik İlçe Devlet hastanesinde, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından sağlık personeline ve vatandaşlara kanser hastalığı konusunda seminer verildi.
Devlet hastanesi toplantı salonunda, Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Muhammed Yusuf Koç, hemşireler Saliha Alpyaşar ve Dilan Çetin tarafından verilen seminere, hastane çalışanları ile toplum sağlığı merkezi çalışanları katılırken, merkeze gelen vatandaşlara da bilgi sunuldu.
KANSERİN BAŞLICA SEBEPLERİ SİGARA VE ALKOL
Her tümörün kanser olmadığını belirten Dr. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Kanserlerin hücre içi ve dışı etkenlere bağlı olarak sınırsız bir şekilde ölümsüz çoğalmasıdır. Her tümör, kanser değildir. Çünkü tümörlerin iyi ve kötü huylu olanları vardır. İyi huylu olan tümörler farklılaşmış, yayılmamış ve yavaş büyüyenlerdir. Kötü huylu tümörler ise bunun tam tersi şeklindedir. Kanserin başlıca nedenleri arasında sigara ve alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışığına maruz kalma, kimyasal maddelerin içinde olma, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma ve kötü beslenme alışkanlıkları olarak sıralayabiliriz. Kanser tehlikesinin işaretleri ise; rahim ve makattan gelen normal olmayan bir akıntı veya kanama, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara... Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler olarak sıralayabiliriz.
Erkeklerde akciğer kanseri daha sık görülürken, kadınlar da ise meme kanseri ilk sırada yer almaktadır. Hem kadın hem de erkeklerde ikinci sırada lösemi gelmektedir.
MEME BAŞINDA AKINTI MEME KANSERİ BELİRTİSİDİR
Kadınlarda sıkça görülen meme kanserinin belirtileri; meme başında akıntı, kitle ağrı, meme cildinde kalınlaşma, meme cildinde çukurlaşma olması, meme başında ağrı veya meme başının içeri çekilmesi, meme başında veya meme cildinde kızarma ya da yara oluşması ve meme başlarında asimetri olması olarak sıralanabilir. Erkeklerde görülen Akciğer kanserlerinin çoğunluğu, genellikle hastalık ilerlemeden önce belirti vermemelerine rağmen, bazı hastalarda erken dönemde belirti veya bulgulara rastlanabilir. Bu belirtilere önem verilmesi ile bazı hastalarda erken dönemde teşhis ve tedavi mümkün olabilmektedir.
Akciğer kanseri için mutlaka önem verilmesi gereken belirtiler ise şunlardır; iyileşmeyen öksürük, derin nefes almakla ortaya çıkan göğüs ağrısı, ses kısıklığı, yeni başlayan nefes hırıltısı, kilo kaybı, iştah azalması, kanlı yada paslı balgam, nefes darlığı, nedeni ortaya konamayan ateş, bronşit veya zatürre gibi tekrarlayan enfeksiyonlar sayılabilir. Özellikle sigara, akciğerin baş düşmanıdır. Akciğer kanserli olguların yüzde 90'ı sigara içenlerden oluşmaktadır. Ülkemizde erkeklerin yüzde 90'ı, kadınların ise yüzde 10'u sigara kullanmaktadır. Her 10 ölümden 1'i sigaradan kaynaklanmaktadır."
SAĞLIKLI VE DİKKATLİ BESLENİN
Kansere karşı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Koç, "Az yağlı, bol lifli (sebze, meyve, kepekli unla yapılmış yiyecekler) besinleri tercih edin. Kanserde erken tanı, tedavi şansını arttırır, tedaviyi kolaylaştırır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz. Kanser; Cerrahi tedavi, Radyoterapi, Kemoterapi, İmmünoterapi, Hormon tedavisi, Lazer tedavisi ile tedavi edilebilir" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Dr. Koç; 'Her Tümör Kanser Değildir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?