Dünya Engelliler Günü - Son Dakika
Son Dakika Logo

Dünya Engelliler Günü

Dünya Engelliler Günü
03.12.2013 12:16

Engelli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kurtaslan: "Türkiye'deki yasal mevzuat engelsiz insanlar için oluşturulmuş. Son yıllarda engellilere dönük yasal düzenlemeler yapılıyor fakat bir...

Engelli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, " Türkiye'deki yasal mevzuat engelsiz insanlar için oluşturulmuş. Son yıllarda engellilere dönük yasal düzenlemeler yapılıyor fakat bir yasada engellilere dönük düzenleme yapmak, diğer yasalarda da değişiklik yapılmasına neden oluyor " dedi.

Kurtaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Engelliler Günü'nün 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildiğini belirterek, her yıl 3 Aralık'ta engelliler için farkındalık oluşturulduğunu söyledi.

Etkinliklerde engellilerin yaşamlarından kesitler sunulduğunu ifade eden Kurtaslan, bu durumun engellilerin yaşamının anlaşılması açısından önemli olduğunu kaydetti.

"Türkiye'de engellilerin yaşamı diğer Avrupa ülkelerine göre biraz daha zor" diyen Kurtaslan, "Şu anda Avrupa Birliği'ne (AB) uyum mevzuatı çerçevesinde engelliler için bazı iyileştirmeler yapıldı. Engellilere dönük iyileştirme yapanların motivasyonlarını bozmak istemiyoruz. Türkiye'deki yasal mevzuat engelsiz insanlar için oluşturulmuş. Son yıllarda engellilere dönük yasal düzenlemeler yapılıyor fakat bir yasada engellilere dönük düzenleme yapmak, diğer yasalarda da değişiklik yapılmasına neden oluyor" ifadesini kullandı.

"Dünya ortalamasının üzerindeyiz"

Dünya nüfusunun yüzde 8,5'i, Türkiye nüfusunun da yüzde 10-12'sinin engeli olduğuna dikkati çeken Kurtaslan, engellilik oranın bazı etkenlere bağlı artıp azaldığını vurguladı.

Kurtaslan, Türkiye'de engelli oranının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade ederek, Türkiye nüfusunun dörtte birinin engellilikten etkilendiğini belirtti.

Engellilerin yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Kurtaslan, "Şu anda olumlu gelişmeler oluyor. AB standartlarına çok yaklaşmış değiliz. Büyük bir gayretle bu düzenlemeleri yapmaya ihtiyaç var. Kentsel dönüşümle yeni yerleşim alanlarının oluşturulması engelliler için önemli bir fırsat. Engelliler için düzenlemeler yapılması bizi mutlu eder" şeklinde konuştu.

Kurtaslan, Sağlık Bakanlığının izniyle sağlık kuruluşlarında izleme ve denetleme yaptıklarını aktararak, hastanelerin engelliler için planlanmaması nedeniyle mevcut yapılara ilaveler yapıldığını sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Engelliler Günü - Son Dakika


Advertisement