Dünya Kanser Haftası - Son Dakika
Güncel

Dünya Kanser Haftası

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Türkiye'de her yıl 400 bine yakın yeni kanser vakası teşhisi konulduğunu belirterek, "Her 8 kadından 1'i meme kanserine, her 5 erkekten 1'i de prostat kanserine yakalanıyor.

01.04.2016 15:28

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Türkiye'de her yıl 400 bine yakın yeni kanser vakası teşhisi konulduğunu belirterek, "Her 8 kadından 1'i meme kanserine, her 5 erkekten 1'i de prostat kanserine yakalanıyor. Bunlarda erken teşhis olmadığı zaman maalesef elim sonuçlarla karşılaşıyoruz." dedi.

Türk Kanser Derneği tarafından "Dünya Kanser Haftası" etkinlikleri kapsamında, kanser konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dedeman Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Duruman, 1964'te kurulan derneklerinin milyonlarca kanser hastasına yardım ettiğini anlattı.

Kanser konusunda erken teşhis ve tarama başta olmak üzere tedavide gerekli tüm bilgi ve kaynaklara ulaşıp dünyadaki gelişmeleri takip ederek toplumla paylaştıklarını ifade eden Duruman, toplumda kanser bilincinin oluşması ve kanser hastalarına gereken tüm bilgi ve desteğin verilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Duruman, Türkiye'nin kanser karnesinin her geçen gün daha kötüye gittiğine dikkati çekti.

Erken teşhisin önemine değinen Duruman, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de her yıl 400 bine yakın yeni kanser vakası bulunuyor. Her 8 kadından 1'i meme kanserine, her 5 erkekten 1'i de prostat kanserine yakalanıyor. Bunlarda erken teşhis olmadığı zaman maalesef elim sonuçlarla karşılaşıyoruz. Kanserden korkmanın kimseye faydası yok. Erken tanı olmadığı sürece kendimize, ailemize, yakınlarımıza ve memleketimize devamlı travmalar vermekten başka bir boyutu olmuyor. Ülkemizde nüfusun genç olması, kanser vakalarının az olmasının temel sebebidir. Ancak nüfusumuz giderek yaşlanıyor. Şu an nüfus gençken dahi kanser oranı bu denli yüksek iken, ilerleyen yıllarda bu oran çok daha hızlı bir artış gösterecek."

Duruman, Türk Kanser Derneği'nin kendi imkanlarıyla, sponsorları, destekçileri, bağışlarıyla, kurumlarla yapılan iş birliğiyle tüm ülke çapında birçok ilde binlerce kadına ücretsiz meme kanseri taraması programına Ekim 2015 itibarıyla başladığını hatırlattı. Geniş kapsamlı tarama programı için derneklerine ait bir çağrı merkezi

oluşturduklarını vurgulayan Duruman, yerel sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak, Anadolu'da yaşayan

kadınları ikamet ettikleri illerde faaliyet gösteren sağlık kurumlarına

yönlendirip meme kanseri taramasına başladıklarını anlattı.

Çocuk

ve genç kanser hastalarının kemoterapi zamanlarını

bir nebze olsun sevimli kılmak için kemoterapi

kutularını tasarladıklarını dile getiren Duruman, Sağlık Bakanlığı'yla iş birliği içinde geliştirdikleri projeyle 81 il ve ilçelerindeki

tüm kanser ünitelerinde kemoterapi serumlarının bu kutularla kaplandığını belirtti.

Duruman, özellikle gelişme çağındaki gençlere ve çocuklara sağlıklı yaşamı empoze etmek amacıyla hem eğlenceli hem de eğitici bir dizi

tiyatro oyunu ve etkinlik hazırladıklarını, bu proje kapsamında 6-12 yaş arası çocuklara sağlıklı beslenme, hijyen, kötü alışkanlıklardan uzak durma, sağlıklı uyuma, spor ve hareketli yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Terminal dönem kanser hastalarının ev konforunda ve hastane

standartlarında bakımlarının yapıldığı Hospis'lerin ülkede henüz bulunmadığına işaret eden Duruman, Türkiye'nin ilk Hospis'ini Türk Kanser Derneği olarak 2016'da hayata

geçirmeyi hedeflediklerini ve bu konuda çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

2030'da dünyada her yıl 27 milyon yeni kanser vakası

Memorial Şişli Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soley Bayraktar da 2014'te dünyada 14 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"2030'da dünyada her sene 27 milyon kişiye yeni kanser vakası tanısı konulacak. Yani neredeyse 15 sene sonra kanser iki katına çıkacak. Kanser hastalığının artma sebepleri çok fazla. En başta sebep, ömrün uzaması. 1850'lerde ortalama ömür 35 yaş iken, şu anda 80'lerin üzerinde. Kadınlarda ortalama ömür 83, erkeklerde ise 82 yaş. Yaşla beraber bağışıklık sistemi düşüyor, Tabii ki her gün olan bizim DNA'daki bozuklukları tamir edemiyoruz. Dolayısıyla kansere yakalanma riski artıyor."

Bayraktar, kanserin başlıca sebeplerinden birinin sigara olduğuna dikkati çekerek, "Bütün kanserlerin yüzde 33'ü sigara içmekten kaynaklanıyor. Yüzde 20'si aşırı kilolu olmaktan, yüzde 5'i sadece yediğimiz besinlerden, yüzde 5'i spor yapmamaktan, yüzde 5'i de aşırı alkol tüketiminden kaynaklanıyor. Alkol kullanmaz, sigara içmez ve düzenli spor yaparsak kanserlerin yüzde 65'ini engelleyebiliyoruz." diye konuştu.

Anne-babadan çocuğa geçen kalıtımsal kanserlerin olduğunu da dile getiren Bayraktar, "Genetik yatkınlık varsa, gen testi yaptırırsak erken safhada yakalayıp önlemini alabiliriz." dedi.

Toplantıya, Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Cem Balcı, sunucu Saba Tümer ve şarkıcı Linet de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Kanser Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement